Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 21 juni 2011

Vragen van het lid Timmermans (PvdA) over de veroordeelde mensenrechtenactivist Ameer Makhoul

aan de minister van Buitenlandse Zaken


* Kent u het feit dat Ameer Makhoul, een vooraanstaand Palestijnse mensenrechtenactivist, op zondag 30 januari 2011 door de Israëlische rechtbank in Haifa veroordeeld is tot negen jaar gevangenisstraf? http://www.oxfamnovib.nl/Pub/persberichten/twijfel-over-rechtsgang-.html
* Heeft Nederland in het kader van de EU Guidelines on Human Rights Defenders de zaak Ameer Makhoul gemonitord? Indien dit het geval is kunt u aangeven welke bijdrage Nederland heeft geleverd en de waarnemingen openbaar maken?
* Heeft ambassadepersoneel van Nederland de rechtszittingen van Makhoul bijgewoond hebben en is deze zaak tevens door hen in Europees verband is besproken?
* Heeft u concrete acties ondernomen tijdens het proces tegen - en na de veroordeling van Ameer Makhoul? Indien ja, welke acties? Indien nee, waarom heeft u geen actie ondernomen?
* Bent u bereid om op zeer korte termijn de ondergane behandeling van Ameer Makhoul en de wijze waarop bewijslast is verkregen, te bespreken met de Israëlische autoriteiten? Zo nee, waarom niet?
* Bent u tevens bereid u in EU-verband in te spannen voor een duidelijke veroordeling van deze arrestatie? Zo nee, waarom niet?

http://www.oxfamnovib.nl/Pub/persberichten/twijfel-over-rechtsgang-.html

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag