Ingezonden persbericht


Eerste Groene Vlag voor Rotterdamse basisschool

Vanmiddag is op basisschool De Kleine Prins de Groene Vlag uitgereikt. Zij is de eerste Rotterdamse basisschool die dit internationale keurmerk voor duurzame scholen krijgt. Na een 'diepte' interview met wethouder De Jonge van onderwijs namen de vijftien Eco-raadleerlingen de Groene Vlag in ontvangst.

De twee schoollocaties, Prinsenland en Lage Land, hebben het afgelopen jaar hard gewerkt aan het thema duurzaamheid. Zo is er op school een Eco-raad, waarvan de leerlingen zijn gekozen via een echte sollicitatieprocedure. Er is een Eco-raadlogo, door de leerlingen zelf ontworpen, en er zijn Eco-ambassadeurs die de Eco-raad helpen bij het promoten en uitvoeren van activiteiten. Zo is er een Eco-hoek bij de ingang, zijn er Jekko's en zijn de Eco-regels zijn op verschillende plaatsen zichtbaar.

Om 12 uur brak de zon door, net toen de ceremonie ging beginnen. De cameraploeg van het Jeugdjournaal stond klaar, samen met de andere pers. De leerlingen van de Eco-raad stelden een aantal pittige vragen aan onderwijswethouder De Jonge. Hij verving wethouder Van Huffelen, van duurzaamheid, binnenstad en buitenruimte, die erg enthousiast is over het Eco-Schoolsprogramma. De leerlingen vroegen waarom duurzaamheid belangrijk is op scholen . Daarop antwoordde hij: 'In een stad die schoon, groen en gezond is, is het veel fijner om te wonen, te spelen, naar school of je werk te gaan. Het is daarom heel goed om te zien dat kinderen hier al mee bezig zijn.' De Eco-raad legde de wethouder uit wat zij allemaal gedaan hebben. En dat ze een heuse sollicitatiebrief hebben geschreven om mee mogen te denken en mee te werken aan de plannen op school. Wethouder De Jonge benadrukte hoe trots hij is dat De Kleine Prins als eerste Rotterdamse school het internationale keurmerk heeft ontvangen. Directeur Wilke Vos is trots op het gezamenlijke resultaat: 'Jullie zijn de volwassenen, consumenten en beleidsmakers van de toekomst. Later kunnen jullie met de kennis die je nu op heb gedaan andere beslissingen nemen'. Eco-Schools coördinator Anne de Klerk reikte de Groene Vlag uit aan de Eco-raad. Leerlingen Jamie-Lee en Jacob hesen de vlag samen met wethouder De Jonge. Mevrouw Timmers van het schoolbestuur RVKO ziet De Kleine Prins als een mooi voorbeeld. Ze spreekt de hoop uit dat er andere scholen in de stad volgen.

De Groene Vlag is hét internationale, VN-erkende keurmerk voor duurzame scholen. Wereldwijd doen meer dan 25.000 scholen in 63 landen, waaronder China en de VS, mee aan Eco-Schools. Eco-Schools is één van de vijf programma's van FEE, de Foundation for Environmental Education. FEE-Nederland beheert o.a. ook de 'Blauwe Vlag' voor schone stranden en jachthavens en de 'Green Key' voor duurzame bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche.