Ingezonden persbericht


*Drie keer bekroond vaderlands talent in Zone 5300: Peter Pontiac, Jeroen Funke en Tim Enthoven*

Rotterdam, 21 juni 2011

Hoe verleidelijk het ook was in het licht van de voorgenomen bezuinigingen op cultuur: het zomernummer van 2011 is geen politiek pamflet geworden. Eerder een demonstratie van de kwaliteit en scheppingskracht van dát deel van onze bedreigde creatieve sector dat als stripmaker werkzaam is. /Pastorale/, het verhaal dat aanstormend talent *Tim Enthoven *speciaal voor Zone 5300 maakte, is daar een mooi voorbeeld van. Enthovens opmerkelijke debuut /Binnenskamers/, dat voor verschijning al bekroond werd met de René Smeets Prijs, geeft een volledig nieuwe wending aan het medium strip; in /Pastorale /geeft hij de Zone-lezer een meesterlijke proeve van zijn kunnen op de korte baan.

En ook Lamelosser *Jeroen Funke* toont in Zone #94 hoe innovatief het medium strip is met /Spruitjes, bier, leverworst, /waarmee hij onlangs de Jan Hanlo Media Essay Prijs won. In zijn stripessay vertelt Funke aan de hand van zijn vaste helden Victor & Vishnu hoe belangrijk het is voor de mens om zijn onbevangenheid te bewaren. Daarnaast in deze Zone: /Integrale beoordeling/ over dandyisme en de kunstacademie/./ Het is de langverwachte voorpublicatie uit de graphic novel van *Robert van Raffe*, tevens verantwoordelijk voor deze cover.

Maar niet alleen de strip vernieuwt zich, ook Zone 5300 zelf lanceert een gloednieuwe rubriek: /Zone Expo/, waarin jonge beeldmakers een podium voor hun werk krijgen. Het spits wordt afgebeten door de 'Creatures' van *Dieter Van der Ougstraete*, die recentelijk nog bekroond werd met zijn /Leven 1.0/ in de Benelux Beeldverhalen Prijs. En alsof het allemaal niet op kan, staat ook de vaste rubriek /De dummy van/ in het teken van een laureaat: Marten Toonder Prijswinnaar *Peter Pontiac*. Hij gunt de lezer een unieke kijk in zijn schetsboeken.

En het zomernummer biedt méér cultuur van eigen bodem, met een kijkje achter de schermen van het *BUT Film Festival* (B-film, Underground & Trash), een alternatief filmfestival in Breda met een wel heel bijzondere programmering. Daarnaast leverde bejubeld stripmaker en /Fool's Gold/-redacteur *Milan Hulsing* (/Stad van Klei/) een rijk geïllustreerd artikel over /Onder stroom, /het naslagwerk van journaliste *Jacqueline Oskamp* over de geschiedenis van de elektronische muziek in Nederland. Bij het artikel hoort een luistertest die de /Fool's Gold/-redactie speciaal voor Oskamp opstelde en die te beluisteren is via de Zone 5300-website.

*Zone 5300 # 94, 72 pagina's kleur, prijs** EUR 6,75. *Vanaf* 23 juni* te koop bij
de betere stripwinkel en boekhandel of via www.zone5300.nl/webshop.* Distributie:
Nederland: Zone 5300, (010) 28 00 555 / blad@zone5300.nl VMBpress, (0251) 257 935 / info@vmbpress.nl
België: Pinceel Stripverspreiding, (016) 893 928 / orders@pinceel.be* Voor een presentatie-exemplaar, beeldmateriaal, een interview met de auteurs of een prijsvraag of lezersactie kunt u uiteraard contact opnemen met Zone 5300.




Ingezonden persbericht