Ingezonden persbericht


Persbericht

CNV Vakcentrale

21 juni 2011

CNV: Minister Kamp wil Tweede Kamer buitenspel met uitholling ontslagrecht

'Minister Kamp vindt dat de Tweede Kamer er niet over gaat dat hij een uitvoeringsinstructie geeft aan het UWV, die het ontslagrecht uitholt. Hiermee lijkt de Tweede Kamer op voorhand buitenspel te worden gezet', zo reageert Maurice Limmen, vice-voorzitter van de CNV Vakcentrale op de brief van minister Kamp van Sociale Zaken.

Deze reactie van de minister volgt op de eerdere noodkreet van de drie Vakcentrales waarin getracht werd de uitholling van het ontslagrecht via de uitvoeringsregels van het UWV te voorkomen.

Op 26 mei jl. maakte de minister namelijk de concept-uitvoeringsinstructie UWV bekend, met daarin regels over hoe om te gaan met ontslagaanvragen, waarbij het inruilen van vaste krachten voor flexkrachten mogelijk bleef. FNV, CNV en MHP lieten daarop - op 6 juni jl. - in een brief beargumenteerd aan de Tweede Kamer weten wat de bezwaren zijn tegen deze uitvoeringsinstructie die het ontslagrecht uitholt.

De concept-uitvoeringsinstructie die de minister voor het UWV heeft opgesteld maakt het namelijk mogelijk om werkgevers een ontslagvergunning voor hun vaste personeel te verlenen als zij werkzaamheden aan zelfstandigen zonder personeel uitbesteden. En werkgevers kunnen dat doen met behoud of uitbreiding van het aantal flexibele werknemers.

Deze nieuwe regels maken het dus mogelijk dat vaste werknemers worden ingeruild voor flexibele krachten terwijl er (nog) geen sprake is van structureel verlies van arbeidsplaatsen.

Limmen: 'Hiermee wordt het ontslagrecht nog steeds uitgehold. Werknemers worden geconfronteerd met een duivels dilemma: of doorwerken tegen lager loon en als uitzendkracht doorwerken of op straat gezet worden. Als bij het toetsen van een ontslagaanvraag deze regels voor het UWV gelden, worden werknemers vogelvrij. De minister tast de arbeidsrechten van werknemers aan. En de Tweede Kamer mag het verzet niet staken.'

Morgen wordt hier in de Tweede Kamer nogmaals over gesproken.