Ingezonden persbericht


Persbericht

CNV Vakmensen

21 juni 2011, Utrecht

------

Woensdag acties in Den Haag, Zoeterwoude en Rijswijk

Acties in betonmortelindustrie breiden zich uit

De acties in de betonmortelindustrie (2.200 werknemers) breiden zich uit. Na eerdere acties in Utrecht, Gouda, Bergen op Zoom, Deventer en Nijmegen voert CNV Vakmensen - samen met FNV Bouw - woensdagochtend 22 juni opnieuw actie. Dit keer bij betonmortelcentrales in het westen van het land: Den Haag, Zoeterwoude en Rijswijk.

De cao-onderhandelingen in de betonmortelsector zijn eind april vastgelopen. Het conflict draait vooral om een flexbank, die de werkgevers willen invoeren. Volgens Arthur Bot, onderhandelaar van CNV Vakmensen, zien de werknemers de flexbank helemaal niet zitten. "Met die flexbank kunnen de werkgevers mensen naar huis sturen als er even geen werk is. Die niet-gewerkte uren worden vervolgens verrekend met het overwerk. Met als gevolg dat werknemers - in het uiterste geval - nooit meer een overuur maken, en de bijbehorende beloning mislopen. Met andere woorden: de werkgevers willen meer flexibiliteit, en betalen die uit de portemonnee van de werknemers. Dat kan dus niet. De actiebereidheid is groot, hebben we bij eerdere acties gemerkt. Dat is opvallend voor een sector die niet gewend is om actie te voeren."

Acties woensdagochtend

De acties bij betonmortelcentrales in Den Haag, Zoeterwoude en Rijswijk beginnen woensdagochtend in alle vroegte, vanaf 5.00 uur. Om welke vestigingen het precies gaat, wil onderhandelaar Bot op dit moment nog niet kwijt. "We willen de werkgevers verrassen en voorkomen dat ze hun maatregelen nemen."