Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 21 juni 2011

Luchtkwaliteit in G4-gemeenten verbetert onvoldoende

Aanvullende maatregelen zijn noodzakelijk

Zonder aanvullende (rijks-)maatregelen zijn er in de G4-gemeenten in 2015 nog plekken in de stad waar de wettelijke normen voor luchtkwaliteit worden overschreden. Als eindverantwoordelijke ligt er een taak voor de rijksoverheid om samen met de lokale overheden aanvullende maatregelen te verzinnen en daarbij aan te geven welke overheid het beste wat kan doen. Dit schrijven de G4-rekenkamers vandaag in een brief aan de leden van de Tweede Kamer.

Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL)

In het NSL van 2009 zijn de maatregelen opgenomen van de rijksoverheid, de provincies en de gemeenten om de luchtkwaliteit te verbeteren. Het NSL kent twee hoofddoelstellingen:


* Het verbeteren van de luchtkwaliteit ten behoeve van de volksgezondheid


* Het bieden van ruimte voor en bijdragen aan de onderbouwing van ruimtelijke projecten.

De maatregelen in het NSL moeten er toe leiden dat Nederland in 2011 overal voldoet aan de normen voor fijnstof (PM10) en in 2015 aan de normen voor stikstofdioxide (NO2).

Nederland heeft tot 2015 uitstel om aan Europese normen voor luchtkwaliteit te voldoen. De rijksoverheid werkt samen met provincies en gemeenten om de luchtkwaliteit te verbeteren. De tot op heden getroffen en voorgenomen maatregelen zijn echter niet voldoende om in de G4-gemeenten op alle plekken in de stad vóór 1 januari 2015 aan de Europese concentratienormen voor NO2 te kunnen voldoen. Een belangrijke oorzaak is dat schonere motoren minder bijdragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit dan vooraf was voorzien. Welke overheid nu maatregelen moet treffen om alsnog te voldoen aan de Europese normen is onduidelijk.