Nederlandse Orde van Advocaten

Intelligentietest na arrestatie voor jongeren
onder Mavo-niveau

21-06-2011 | 0 reacties

Zwakbegaafde of `licht' verstandelijk beperkte jongeren in een gesloten jeugdzorginstelling of in een justitiële inrichting vragen bijzondere aandacht. Daarom moeten alle leerlingen op scholen onder mavo-niveau die met de politie of jeugdzorg in aanraking komen voortaan standaard een IQ-test doen. Dat stelt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming in een op eigen initiatief uitgebracht advies aan de staatssecretarissen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Veiligheid en Justitie.

Veelplegers

Kinderen met een IQ tussen 50 en 85 worden nu vaak niet herkend, terwijl zij later onevenredig vaak in de criminaliteit en jeugdgevangenis belanden. Uit recent onderzoek blijkt dat jeugdige veelplegers in Rotterdam en Utrecht `vrijwel zonder uitzondering een verstoorde schoolgang, een laag IQ (gemiddeld 73), gedragsproblemen en een gebrekkig verantwoordelijkheidsbesef kennen', aldus het advies.

Specifieke behandeling

Deze groep dient volgens de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming een specifieke behandeling met veel oefenen en herhalen te krijgen.