Ingezonden persbericht


---PERSBERICHT--- Alkmaar, 21 juni 2011

Waardevolle collectie Lucebert komt terug naar Nederland Nieuw Alkmaars cultuurpodium YXIE ontvangt grote schenking van buitenlandse verzamelaar

Het nieuwe cultuurpodium YXIE in Alkmaar krijgt van een buitenlandse verzamelaar een grote schenking schilderijen van Lucebert. YXIE wordt het nieuwe cultuurpodium van Alkmaar met expositiefuncties, theater, muziek en film. Lucebert is de permanente inspiratiebron voor YXIE. De schenking bestaat uit onder andere een twintigtal schilderijen van Lucebert van de hoogste kwaliteit. De collectie is nog niet eerder in het openbaar te zien geweest.

'Het zijn schilderijen die Lucebert in een breder perspectief plaatsen, precies zoals wij bij YXIE voor ogen hebben' aldus Kees Wieringa, directeur van YXIE. Alleen het Paul Klee Museum in Bern heeft een schilderij uit dezelfde collectie. Met deze verzameling wordt YXIE in één keer een centrum van internationaal belang.

Voorwaarde voor de schenking is dat YXIE daadwerkelijk wordt gerealiseerd. Op dit moment heeft de plaatselijke Alkmaarse politiek twijfels over de haalbaarheid van de toekomstige exploitatie. YXIE bestrijdt die twijfel en toont aan, onder andere met deze schenking, een gezonde culturele onderneming te zijn. Tweederde van de 13 miljoen euro stichtingskosten van YXIE wordt door privaat geld gefinancierd.

---EINDE PERSBERICHT---

Over YXIE

YXIE is het nieuwe cultuurpodium van Alkmaar dat in 2013 haar deuren opent op het Doelenveld. De realisatie van YXIE is vastgelegd in een overeenkomst uit 2009 tussen de gemeente Alkmaar, YXIE, Provadja, Lucebert Stichting en de familie Swaanswijk. Het werk en gedachtegoed van Lucebert is een onuitputtelijke inspiratiebron voor YXIE. Provadja bestaat ruim 40 jaar en is hét filmhuis voor de betere film, podium voor nieuw gecomponeerde muziek en vernieuwende Jazz en boeiend theater in Alkmaar.

Zie ook: www.yxie.nl