Gemeente 's-Hertogenbosch

21-06-2011
Voortbestaan FC Den Bosch veilig gesteld

College stemt in met reddingsoperatie
Het college heeft vandaag ingestemd met een bijdrage in het reddingsplan van FC Den Bosch. De gemeentelijke bijdrage bestaat uit de sanering van een lening van EUR 1,65 miljoen + achterstallige rente en het overnemen van de opstallen van het trainingscomplex aan de Jan Sluyterstraat voor een bedrag van EUR 1,4 miljoen.

Met deze bijdrage kan FC Den Bosch haar toekomstplan realiseren om zich om te vormen tot een Betaald Voetbal Organisatie met:
* een moderne, passende en goed functionerende bestuursstructuur;
* een sterke verbondenheid tussen de club en de Bossche samenleving;
* een gezonde financiële startsituatie.

Uitwerking
De gemeentelijke lening aan FC Den Bosch van EUR 1,65 miljoen (+ rente) wordt feitelijk niet gesaneerd maar overgedragen aan een supportersgeleding binnen de Stichting "Met heel mijn Hart". De supportersgeleding zet de vordering om in aandelen. De lening is dan onderdeel in het schuld saneringsakkoord. De supportersgeleding wordt op deze wijze grootaandeelhouder.

Voor het verlaten en overdragen van het jeugd- en trainingscomplex aan de gemeente ontvangt FC Den Bosch een vergoeding (EUR 1,4 miljoen) van de gemeente. Deze vergoeding stelt FC Den Bosch in staat haar jeugd- en trainingsactiviteiten te verplaatsen, deels naar het stadion en deels naar een ander voetbalcomplex in de stad waar nog veldcapaciteit beschikbaar is. Daarvoor is nodig, dat er een kunstgrasveld wordt aangelegd in het stadion alsook enkele kleine aanpassingen gedaan worden op de nieuwe trainingslocaties. Naar verwachting is daarvoor een bedrag van EUR 450.000,- nodig. Het restant van de verplaatsingsvergoeding kan FC Den Bosch inzetten voor het wegwerken van haar schulden, waaronder de huurschuld van het stadion bij de BIM.

Zoals bekend kampt FC Den Bosch met ernstige financiële problemen. Om FC Den Bosch uit de gevarenzone te halen, moesten er drastische financiële oplossingen gevonden worden. Die oplossingen hebben betrekking op het verleden (de schuldpositie, negatief eigen vermogen) en op de toekomst (sluitende meerjarenbegroting en goede liquiditeitspositie). Op 25 januari 2010 heeft het college de voorwaarden vastgesteld waaronder de gemeente bereid zou zijn om een bijdrage te verlenen aan de reddingsoperatie van de FC Den Bosch.

De voorwaarden waren:

* het bestuur van de FC Den Bosch zal binnen een maand moeten aangeven hoe en wanneer de financiële problemen uit het verleden worden opgelost;

* er zal een sluitende (meerjaren) liquiditeitsplanning en een sluitende meerjarenbegroting vanaf het seizoen 2011 - 2012 moeten worden opgesteld;

* er moet een initiatief op gang komen in de Bossche samenleving waaruit blijkt, dat die samenleving bereid is om substantieel bij te dragen aan het behoud van FC Den Bosch. Dit door de aankoop van "volks"aandelen en sponsorbijdragen van kleinere ondernemers en particuliere personen;

* uitzicht op het realiseren van een duurzaam besturingsmodel waardoor de club zakelijk wordt aangestuurd, alsmede het vertrouwen ontstaat dat een duurzame relatie tussen de club en de stad wordt bewerkstelligd.

Op 8 juni 2010 heeft de raad aan het college de ruimte gegeven om mee te werken aan het behoud van FC Den Bosch, binnen de gestelde voorwaarden. De afgelopen weken heeft de FC Den Bosch verder gewerkt aan het invullen van deze voorwaarden. Haar liquiditeitspositie is verbeterd, er zijn extra sponsors en -gelden binnengehaald (waaronder een hoofdsponsor voor meerdere jaren) en het tekort van het afgelopen seizoen kan opgevangen worden. Het college heeft vandaag geconcludeerd dat op basis van de huidige resultaten een financieel en duurzaam voortbestaan van de FC Den Bosch reëel is en het verantwoord is om de gemeentelijke bijdrage als onderdeel van het reddingsplan te verstrekken.

Namens het college heeft wethouder Huib van Olden vanavond de fractievoorzitters geïnformeerd over het collegebesluit, reddingsoperatie FC Den Bosch.