‘Lady Blunt’ Stradivarius viool bereikt wereldrecordprijs op Tarisio-veiling

Verkocht voor £9.808.000 aan particuliere bieder

LONDEN--(BUSINESS WIRE)-- 20110621 --

Tarisio, het veilinghuis online voor fijne instrumenten, verkocht de ‘Lady Blunt’ Stradivarius viool uit 1721 voor een wereldrecordprijs van £9.808.000 ($15.894.000) op de veiling die op 20 juni plaats vond. Na een extreem intensief opbieden, werd hij gekocht door een anonieme bieder. De volledige opbrengst van de verkoop gaat naar de hulp aan Japan door bemiddeling van het Nippon Foundation’s Northeastern Japan Earthquake and Tsunami Relief Fund.

Deze verkoop van de ‘Lady Blunt’ wakkerde massief het vuur aan bij enthousiaste verzamelaars wereldwijd, die de kans wilden benutten om dit unieke stuk geschiedenis te bezitten. De viool, die 30 lang eigendom was van Lady Anne Blunt, kleindochter van de beroemde Engelse dichter Lord Byron, behoorde verder tot het bezit van de beroeme Parijse dealer Jean Baptiste Vuillaume, de verzamelaars Richard Bennett, de Baron Knoop en Sam Bloomfield, en ook de Japanse Music Foundation. Het is opmerkelijk, zoals Andrew Hill van de W. E. Hill firma benadrukt, dat de viool “…in grote mate dezelfde conditie heeft behouden als toen hij van de makelij kwam.”

Antonio Stradivari maakte violen, viola's en cello's in Cremona, Italië. Ongeveer 600 hiervan bestaan nog. Zijn instrumenten zijn veel gevraagd door de grootste solisten ter wereld en de meest onderscheiden verzamelaars. Van de Stradivari violen die nog in particuliere handen zijn, wordt gezegd dat de ‘Lady Blunt’ zich nog in de meest zuivere staat bevindt in vergelijking met de oorspronkelijke kenmerken, en dat de vernis nog bijna helemaal intact is.

Dit is de eerste keer dat de viool openbaar verkocht is, na de verkoop hiervan op de veiling van Sotheby in 1971, voor een prijs van £84.000, in die tijd ook een wereldrecordbedrag. De ‘Lady Blunt’ werd dit jaar ter verkoop aangeboden door de Japanse Music Foundation, eigenaars van een aantal van de fijnste Stradivari en Guarneri instrumenten ter wereld. Ms. Kazuko Shiomi, President van de Nippon Music Foundation, zegt: “Deze viool vormde een heel belangrijk stuk in onze collectie. De nood van onze Japanse medemensen na de tragedie van 11 maart heeft bewezen dat wij allen moeten helpen, op welke manier dan ook. De donatie hiervan zullen wij daarom ook onmiddelijk benutten op Japanse bodem.”

Jason Price, directeur van Tarisio, zei, “We zijn diep vereerd dat wij een dergelijke historische verkoop te beschikking kunnen stellen aan zulk een waardevolle zaak. De ‘Lady Blunt’ is zonder twijfel de best behouden Stradivarius die de markt in 40 jaar gezien heeft. Zeer zeker is dit een eenmalige gebeurtenis voor iedereen die hierbij betrokken is.”

OVER TARISIO

Tarisio is een van de toonaangevende bronnen van fijne en zeldzame snaarinstrumenten. Het werd opgericht in 1999, en bracht een nieuwe frisse benadering voor de markt van instrumenten door het combineren van de service van een traditioneel veilinghuis met de doeltreffendheid en toegankelijkheid van de verkoop online. Door het bieden van eerste klas expertise en verzekerde catalogering, verdiende Tarisio al snel de waardering van musici, restaureerders en handelslieden uit de hele wereld. Op dit moment verkoopt het veilinghuis ieder jaar meer dan 2.000 violen, viola's, cello's en harpen. Haar kantoren bevinden zich in New York en Londen. http://www.tarisio.com

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
hyperlaine
Scott Laine, +1-646-662-9639

scott@hyperlaine.com