De week begint, met het weekend


Vader bedenkt andere agenda voor dochter. ’Op deze leeftijd draait alles om het weekend.’

NAARDEN, 20110621 -- Waarom beginnen agenda’s altijd op maandag en niet met het weekend, de dagen die voor pubers centraal staan? Die vraag stelde Naarder Eric Herber zich toen hij constateerde dat zijn oudste dochter haar schoolwerk moeilijk kon plannen naast haar topsportcarrière. Hij bedacht ’de ANDERE agenda’ die deze week op de markt kwam.

Drie jaar geleden begon dochter Manon met volleyballen en daar bleek ze enorm in uit te blinken. Gelijktijdig ging ze ook naar de middelbare school. In het tweede jaar werd bij haar zware dyslexie geconstateerd. Dat in combinatie met veel sporten, maakte dat haar cijfers zakten. "Tijdens een oudergesprek stelde de school voor dat ze minder zou gaan sporten, zodat er meer tijd overbleef voor school", vertelt Herber. "Dat was voor ons geen optie. Wij zijn een echt ’beweeggezin’ en wilden dat Manon met volleybal bezig kon blijven." De oplossing werd gevonden bij het CSE, centre for sports en education, in Zwolle. Hier komt sport op de eerste plaats en wordt het onderwijs daaraan aangepast. Herber: "Het bleek dat Manon nooit leren en plannen had geleerd. Ze had het tot nu toe gered met goed opletten in de les. Haar weekenden zitten altijd vol met sport, maar ze had geen idee wat er de rest van de week op het programma stond. In haar agenda eindigt de week namelijk met het weekend en ze dacht er niet aan om de bladzijde om te slaan om even te kijken."

Tijdens een oudergesprek afgelopen december waarin het planningsprobleem van zijn dochter ter sprake kwam, ontstond er een idee bij de Naarder. Zou het voor tieners, zoals zijn dochter, niet veel beter zijn als de week juist zou beginnen met het weekend? "Bewust of onbewust zien die kinderen dan in één oogopslag ook wat er de rest van de week van hen wordt verwacht op school. En aangezien op deze leeftijd alles om het weekend draait, willen ze daarvoor wel een bladzijde omslaan in hun agenda. Op die manier kijken ze ook altijd vooruit, in plaats van naar wat is geweest."

In de auto terug naar huis groeide het idee verder en bij thuiskomst maakte Herber maar meteen een opzetje. Toen hij in zijn omgeving positieve reacties kreeg op zijn plan, liet hij een domeinnaam van een website vastleggen. De agenda zelf maakte hij bijna volledig zwart-wit zonder enige opsmuk, maar met veel lege kladbladen. "Ik merk bij mijn drie dochters dat ze hun agenda zelf helemaal vol kliederen en plakken. Deze agenda biedt alle ruimte voor eigen creativiteit, zelfs op de omslag kan worden geschreven."Alleen de woensdag heeft iedere week een andere kleur gekregen. "Die dag staat rechtsboven en valt zo extra op. Het is een puur gevoelsmatige keus."
Zijn dochters hebben ook aangegeven wat ze graag in een agenda willen, zoals een telefoonboom, een jaaragenda en die kladbladen. "Ze vinden het tot nu toe helemaal geweldig. Ik heb er om te beginnen duizend laten drukken. Zodra de eerste exemplaren binnen waren, hebben ze er alle drie eentje gekregen om te ’pimpen’. Kan ik op de website meteen laten zien wat je er allemaal mee kunt."

De mentor van zijn oudste dochter is erg enthousiast over het initiatief van Herber. De Naarder hoopt dan ook dat de school van Manon agenda’s wil afnemen. "Ik heb dit niet gedaan om winst te maken. Het kwam op mijn pad en ik denk echt dat tieners hier iets aan hebben. Dat ze door de andere indeling een beter overzicht krijgen. Of het zo ook echt gaat werken, zal moeten blijken. Stiekem hoop ik een beetje het beste idee van Nederland te hebben, zonder aan dat programma te hebben meegedaan."

Meer informatie over ’de ANDERE agenda’ en bestellen kan via de website www.deANDEREagenda.nl





de ANDERE agenda