Gemeente Binnenmaas

Inloopbijeenkomst Dorpshart Mijnsheerenland op 22 juni

08-06-2011

Op woensdag 22 juni kunnen inwoners van Mijnsheerenland tijdens een inloopbijeenkomst kennis nemen van de visie Dorpshart Mijnsheerenland. Op dinsdag 30 mei 2011 heeft het college van Binnenmaas ingestemd met deze visie. Tegelijk stelt het college aan de gemeenteraad voor om het benodigde geld beschikbaar te stellen zodat de voorbereidingen voor het vastleggen in een bestemmingsplan kunnen voortgaan. Daarna kunnen de plannen in de komende jaren daadwerkelijk worden uitgevoerd. De raad zal hierover naar verwachting in de openbare vergadering op 30 juni een besluit nemen.

Vitaal Mijnsheerenland

Sinds 2009 is er door verschillende partijen hard gewerkt aan het verder ontwikkelen van de plannen voor het Dorpshart in Mijnsheerenland. In Mijnsheerenland is het centrum verouderd en er zijn knelpunten op het gebied van wonen, winkels, verkeer en openbaar gebied die om een grootsere aanpak vragen. Daarnaast is er de noodzaak om de beide basisscholen en de huidige sporthal te vervangen. Dit alles heeft geleid tot een visie voor het Dorpshart van Mijnsheerenland. Een visie, waarin ruimte wordt gegeven aan het wonen, leven en ontmoeten in deze kern om zo de voorzieningen voor de komende decennia op orde te houden. Het plan omvat de realisatie van een dorpsplein met woningen, winkels, een wonen-welzijn-zorgvoorziening, een multifunctionele accommodatie met onder andere de scholen, kinderopvang, BSO, peuterspeelzaal en bibliotheek en een sportzaal.

Het afgelopen half jaar stond in het teken van het onderzoeken van de totale haalbaarheid van de plannen. Dit is voor het college een moeilijke afweging geweest. De balans tussen ambities en beschikbaar geld is niet altijd even makkelijk te vinden. Het college vindt het echter van belang zoveel mogelijk voorzieningen bijeen te brengen in het Dorpshart. Juist om de dorpen in de komende decennia levensvatbaar te houden is clustering van deze voorzieningen nodig. Daarnaast voelt het college zich genoodzaakt om de gemeenteraad te adviseren een aantal ambities terug te brengen en enkele besparingen door te voeren. Eén van de belangrijkste, en voor de gebruikers één van de pijnlijkste, is het teruggaan van een sporthal naar een sportzaal. De sportzaal kent kleinere afmetingen dan een sporthal, met als gevolg dat enkele gebruikers teleurgesteld zullen zijn over dit besluit. Het college is echter van mening dat verspreid over de hele gemeente voldoende sportaccommodaties aanwezig zijn om in alle sportbehoeften te voorzien. Verder heeft het college besloten om de aanpassingen aan het sportcomplex van GOZ niet te groots aan te pakken, maar goed te kijken naar die zaken die noodzakelijk zijn en tegelijk voldoende perspectief bieden voor de voetbalvereniging.

Aangepaste visie

Vorig jaar september is een informatiebijeenkomst gehouden waarin inwoners van Mijnsheerenland hun mening en ideeën naar voren konden brengen over de visie. De belangrijkste grondeigenaren in het gebied, VORM Ontwikkeling, HW Wonen en gemeente Binnenmaas hebben vervolgens gezamenlijk de financiële, maatschappelijke en ruimtelijke haalbaarheid onderzocht.

De uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek, de opmerkingen van de inwoners van Mijnsheerenland en de gesprekken met verschillende partners hebben geleid tot aanpassingen van de visie op hoofdlijnen. Met deze nieuwe visie heeft het college ingestemd. Nu wordt deze visie aan de gemeenteraad voorgelegd.

Inloopbijeenkomst op 22 juni

Om de inwoners van Mijnsheerenland en andere geïnteresseerden kennis te laten nemen van de visie wordt een inloopavond georganiseerd. Iedereen is op woensdag 22 juni tussen 17 en 20 uur van harte welkom in cultureel centrum De Vijf Schelpen aan de Laan van Westmolen 117. Om 17.15 uur en om 19.15 uur zal er een centrale presentatie worden gegeven. Verder is er ruim gelegenheid om over de verschillende onderdelen van de visie met elkaar van gedachten te wisselen en vragen te stellen.

Besluitvorming

Op 14 juni wordt het project Dorpshart behandeld in de openbare vergadering van de raadscommissie Ruimtelijke Zaken. Vervolgens zal er op 30 juni in de gemeenteraad een definitief besluit worden genomen over het project Dorpshart Mijnsheerenland. Belangstellenden zijn uiteraard van harte welkom bij deze openbare vergaderingen.