Vereniging FME-CWM


---

FME-conjunctuurtest voorjaar 2011: Voortgang groei verwacht

Zoetermeer, 22 juni 2011 - De technologische industrie heeft in de afgelopen twaalf maanden een zeer sterke groei doorgemaakt. De ondernemers uit de sector verwachten dat de opgaande lijn doorzet, maar in een trager tempo. Dit blijkt uit de FME-conjunctuurtest voorjaar 2011. Verder blijft de werkgelegenheid in de sector naar verwachting licht toenemen. Die groei zit vooral in de flexibele schil.

De groei die de sector in de tweede helft van 2010 heeft doorgemaakt (8,3% omzetgroei op halfjaarbasis), is hoger dan die in de eerste helft van dat jaar (5,1%). Meer bedrijven binnen de technologische industrie hebben in die groei gedeeld. De export is met 11,8% sterk toegenomen en ook de orderpositie van de geënquêteerde bedrijven is met 10,6% sterk verbeterd. De investeringen zijn met 12,6% forser toegenomen dan was verwacht.

De ondernemers verwachten dat de eerste helft van 2011 met 10% zelfs een nog hogere groei zal laten zien. Ook voor de overige indicatoren, zoals productie en orders, wordt een sterke groei verwacht.

Voor de tweede helft van dit jaar wordt een afname naar lagere groeiniveaus (rond 7%) verwacht. Opvallend is dat de exportgroei structureel op een hoger niveau ligt dan de omzetgroei. Het buitenland was al belangrijk voor de sector en zal steeds belangrijker worden.

Uit de vorige conjunctuurtest kwam de verwachting naar voren dat de sector pas eind 2012 zou terugkeren op het niveau van 2008, voor het begin van de crisis. Nu blijkt dat het herstel sneller verloopt en de technologische industrie dat niveau naar verwachting al eind 2011 zal bereiken. De investeringen in R&D zullen in 2011 toenemen met 2,6% en in 2012 met 3%.

Neerwaartse risico's

De vooruitzichten zijn dus goed, maar er bestaan wel degelijk economische risico's die mogelijk voor een neerwaartse druk op de toekomstige groei van de technologische industrie kunnen zorgen. Te denken valt daarbij aan de gevolgen van de `Arabische Lente', de Europese schuldencrisis en de teruglopende overheidsbestedingen in de Westerse wereld.

Flexibele schil

Naar verwachting zal het personeelsbestand in de technologische industrie in 2011 en 2012 licht groeien met respectievelijk 0,6% en 0,7%, De flexibele schil zal sterker toenemen dan het aantal vaste medewerkers, met 4,9% in 2011 en 5,0% in 2012. Het aanhouden van een strategische flexibele schil is de belangrijkste reden om te kiezen voor flexkrachten. Opmerkelijk is dat kostenbeheersing nauwelijks een rol speelt bij de keuze voor flexwerkers; meer dan de helft van de werkgevers geeft zelfs aan hen bij goed functioneren in vaste dienst te willen nemen.

Groeibelemmeringen

Het tekort aan voldoende opgeleid personeel wordt in toenemende mate als belemmerende groeifactor genoemd. Naar verwachting wordt het tekort aan personeel de komende jaren de grootste uitdaging voor de sector.

De volledige FME-conjunctuurtest vindt u hier.


---