Nederlands slagersteam winnaar IYBC

Persbericht van Koninklijke Nederlandse

Slagersorganisatie
Het Nederlandse team is overtuigend kampioen geworden tijdens de International Young Butchers' Competition 2011. Niet alleen won dit jonge gepassioneerde slagersteam dit algemeen kampioenschap, ook in het individuele klassement voerden Sjouke Bouma en Leendert van Leeuwen de boventoon. Deze internationale vakwedstrijden vonden plaats op 20 en 21 juni plaats in Engeland. De maandenlange training heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen voor het Nederlandse IYBC-team.

Deelnemers Sjouke en Leendert zorgden voor goud en daarmee is Nederland het winnende land. Ook sleepte de Sjouke Bouma de eerste prijs in de wacht bij het individuele klassement en Leendert van Leeuwen de tweede prijs.

Bovendien scoorden de jonge slagers, beide SVO leerlingen, hoog in de diverse wedstrijdonderdelen. Van de zes onderdelen sleepte zowel Sjouke als Leendert bij twee rubrieken de eerst prijs in de wacht, Sjouke daarnaast nog twee 2e prijzen en een derde prijs en Leendert won ook nog een 2e prijs. Het was dus Nederland wat de klok sloeg.

De zes wedstrijdonderdelen van de wedstrijd waren: uitbenen, verdelen, vliezen en sorteren van een runderstomp, het maken van een soepterrine, hartige taart of galantine vervaardigen van een gevuld braadstuk of gevulde rollade, maken en presenteren van grill- en barbecuespecialiteiten, vervaardigen van twee keukenklare producten en het bereiden en presenteren van een hoofdgerecht met vlees.

Gjalt Landman, begeleider van het team zegt met trots: "Dit is grote klasse, we dachten wel dat we kans op een prijs hadden maar dat we de concurrenten zo zouden overheersen overtreft echt al onze verwachtingen. Tijdens de voorbereidingen hebben ze er heel veel tijd en energie ingestopt, fantastisch om te zien. Dit is echt talent, de slagerondernemers van de toekomst."

Ook Ad Bergwerff kon zijn trots en blijdschap niet onder stoelen en banken steken. "Dit is een ongekende prestatie, echt geweldig. De enorme inzet en de passie waarmee deze jonge slagers aan de slag gingen is ongeëvenaard. Een inspiratie voor de hele branche! De jongens zijn enorm talentvol maar dit is absoluut naar boven gehaald door de bezielende begeleiding van Aad Rijnders en Gjalt Landman (SVO) tijdens de trainingen en voorbereidingen."

Het Nederlandse team
Het Nederlandse team bestaat uit: Leendert van Leeuwen die de opleiding voor Ondernemer Versdetailhandel (niveau 4) volgt en werkt bij een erkend leerbedrijf (Keurslagerij Willem Bor) en Sjouke Bouma volgt de opleiding Chef Versdetailhandel (niveau 3) en werkt bij erkend leerbedrijf Keurslager Van Dijk. Marco van der Hout, reservekandidaat, leert bij SVO voor Chef Versdetailhandel (niveau 3) en werkt bij Speciaalslagerij Jeursen, ook erkend als leerbedrijf.

International Young Butchers' Competition 2011
Op 20 en 21 juni vond de International Young Butchers' Competition (IYBC) plaats in Birmingham/ Leeds, Groot-Brittannië. Elk jaar wordt deze vakwedstrijd voor jonge slagers georganiseerd door één van de leden van de International Butchers' Confederation (IBC). Dit jaar deden naast het Nederlands team de landenteams mee van Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en gastland Groot-Brittannië.

Voorbereiding
In samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie heeft SVO de Nederlandse deelnemers uitgebreid voorbereid op de wedstrijd. De twee deelnemers volgden een speciale vaktraining van maar liefst twaalf dagen sinds ze zich in februari kwalificeerden. Ze bonden de strijd aan tegen deelnemers uit de vijf andere landen.

Mbo-uitblinker 2011
Sjouke Bouma is als hoogste geëindigd van het Nederlands team en gaat door voor de nationale mbo-uitblinkers verkiezing. Dit is een landelijk initiatief vanuit de MBO Raad waarbij alle mbo-instellingen een deelnemer mogen aandragen. Het is een verkiezing waarbij de meest opvallende deelnemer wordt gekozen. De selectiecriteria zijn onder andere: vakmanschap, inzet, ambitie, betrokkenheid en creativiteit. De winnaar krijgt een profiel op de website www.ditismbo.nl, alwaar iedereen zijn stem vanaf 1 juli kan uitbrengen. Uiteindelijk wordt er op 4 oktober aanstaande in de landelijke finaleverkiezing gekozen worden wie de titel van 'mbo-uitblinker 2011' van Nederland mag dragen.

Over de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie De KNS is de enige brancheorganisatie voor alle slagerondernemers in Nederland. Dit kunnen reguliere slagers zijn, maar ook zelfslachtende slagers, (productie)bedrijven en/of bedrijven gericht op catering.

De KNS stelt zich ten doel het in de meest ruime zin bevorderen van een gezonde ontwikkeling van het slagersbedrijf en de bijbehorende ondernemersvaardigheden van het slagersbedrijf. Voorts het behartigen van de belangen van de branche in het algemeen en die van haar leden in het bijzonder.

SVO
SVO is dé mbo-opleider in de verse voedingsbranche. Denk bijvoorbeeld aan functies in de slagerij, supermarkt, fastservice, een vis- of groentespeciaalzaak of een industrieel
versbedrijf. SVO biedt mbo-opleidingen van niveau 1 tot en met 4 voor onder andere
verkoopmedewerkers, productiemedewerkers, traiteurs, winkelslagers en managers.
Deelnemers gaan een dag in de week naar school en zijn de rest van de week aan het werk in een erkend leerbedrijf.

Links:
http://www.knsnet.nl/pages/1070/Nederlands-team-winnaar-IYBC.html


Razende Robot Reporter