Nieuw-Vlaamse Alliantie




Voorstel strengere nationaliteitswetgeving naar Raad van State

klok 22 juni 2011

N-VA, Open Vld, CD&V en sp.a zijn akkoord om de voorwaarden om Belg te worden te verstrengen. De nationaliteitswetgeving wordt gekoppeld aan integratie. Met dit voorstel zet ons land zich op de lijn van onze buurlanden. Alle partijen, ook PS, cdh en MR zijn akkoord om het voorstel voor te leggen aan de Raad van State. N-VA, Open Vld, CD&V en sp.a hopen op een positief advies zodat ook andere partijen zich kunnen aansluiten bij dit nieuw concept van Belgisch staatsburgerschap.

Kernpunten van het voorstel zijn:
* Nieuwkomers kunnen pas Belg worden na vijf jaar verblijf in ons land en ze moeten in het bezit zijn van een permanente verblijfstitel.
* Integratie wordt de belangrijkste toetssteen om Belg te worden. Naast kennis van één van de drie landstalen, zullen nieuwkomers ook hun maatschappelijk en economische integratie moeten bewijzen. Dat kan via een diploma, inburgeringscursus, beroepsopleiding, gekoppeld aan werk.
* De Belgische nationaliteit enkel nog worden aangevraagd in België zelf en niet langer vanuit het buitenland.
* Ook wie gehuwd is met een Belg of ouder is van een Belgisch kind zal zijn integratie moeten aantonen.
* Zware misdrijven en schijnhuwelijk zijn redenen om de nationaliteit te weigeren en een aanleiding tot verlies van de nationaliteit.
* De huidige twaalf procedures om Belg te worden, zijn teruggebracht tot vijf. Dit verhoogt de efficiëntie en controlemogelijkheid.
* De naturalisatieprocedure wordt teruggebracht tot haar oorspronkelijke doelstelling: via een gunstprocedure kunnen alleen mensen met een uitzonderlijke verdienste voor het land (artiesten, sportlui, wetenschappers...) Belg worden.

Kamerlid Theo Francken, N-VA: "Goed burgerschap staat nu eindelijk ook in ons land centraal staat bij nationaliteitsverwerving. Om lid te worden van de club moet je geïntegreerd zijn, je goed gedragen en actief bijdragen. De slechte snel-Belgwet zal nu eindelijk verleden tijd zijn..."

Kamerlid Carina Van Cauter, Open Vld: "De Belgische nationaliteit is geen vodje papier. Burgerschap is voor iedereen een zaak van rechten en plichten, ook voor nieuwe Belgen. Als je onze nationaliteit wil, moet je niet alleen onze taal spreken, maar hier ook werken en écht geïntegreerd zijn."

Kamerlid Nahima Lanjri, CD&V: "Wij willen de mensen aanzetten tot snelle integratie door hier te werken en actief deel te nemen aan onze samenleving. Wie nooit een voet in België gezet heeft, kan nooit Belg worden."

Kamerlid Karin Temmerman, sp.a: "Nieuwkomers stimuleren om te participeren aan onze samenleving via taal, onderwijs en werk is onze eerste betrachting. De voorwaarden om Belg te kunnen worden zullen nu klaar en duidelijk in een wet staan. De malaise in de naturalisatiecommissie zal daarmee nu hopelijk snel tot het verleden behoren." Auteur(s): Theo Francken, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be