Rijksvoorlichtingsdienst

Geen geld meer voor terugkeer naar Macedonië voor ex-asielzoekers

Afgewezen asielzoekers uit Macedonië die nu al in Nederland zijn, kunnen na 16 juli geen geld meer krijgen voor hun terugkeer naar Macedonië. Voor Macedoniërs die nu nog niet in Nederland zijn, is die mogelijkheid gisteren gesloten.

Dit heeft minister Leers (Immigratie en Asiel) besloten om misbruik van de terugkeerregeling te stoppen. Tot nu toe konden Macedoniërs 200 tot 500 euro krijgen bij terugkeer naar hun land.

Macedoniërs kunnen nog wel een vliegticket enkele reis naar Macedonië krijgen (of reiskostenvergoeding voor een reis over land), zonodig een vergoeding voor een vervangend paspoort en advies en begeleiding. De onafhankelijke Internationale Organisatie voor Migratie (IOM, www.iom-nederland.nl) voert die regeling uit.

Door geen geld voor terugkeer meer te bieden, wordt voorkomen dat Macedoniërs asiel in Nederland vragen alleen met de bedoeling het geld te incasseren. Daarom is de regeling sinds gisteren gesloten voor Macedoniërs die nu nog niet in Nederland zijn. De regeling sluit op 16 juli voor Macedoniërs die hier nu al zijn, om hen te stimuleren voor die tijd terug te gaan.

Op dit moment zitten er zo'n 200 Macedoniërs in een asielprocedure in Nederland.

Noot voor redacties (