GroenLinks

GroenLinks blij met instemming wetswijziging netneutraliteit

GroenLinks is blij dat de Tweede Kamer instemt met de door D66, GroenLinks, PvdA en SP voorgestelde wetswijziging netneutraliteit. Eerder al liet minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie weten de aangenomen motie van Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis te willen uitvoeren. De motie en het amendement zorgen ervoor dat netneutraliteit wordt gegarandeerd en dat de plannen van de telecomaanbieders voor heffingen op mobiele diensten als chatten en het blokkeren van diensten als VoIP en Skype, van de baan zijn.

Braakhuis: "Een historische beslissing. Na Chili wordt Nederland het tweede land ter wereld dat netneutraliteit wettelijk vastlegt. Deze netneutraliteit betekent dat internetproviders geen digitaal verkeer mogen blokkeren of vertragen en ook geen extra geld mogen vragen voor bepaalde diensten en applicaties. Niet op de mobiel en ook niet op de vaste aansluiting. Met de wetswijziging staat de privacy van internetgebruikers niet meer op de tocht."

De telecombedrijven wilden dat consumenten extra geld neer zouden gaan tellen voor bepaalde mobiele diensten als Skype of VoIP, omdat deze hun netwerk zwaarder zouden belasten. Tegelijkertijd zouden de inkomsten van de bedrijven teruglopen als mensen minder bellen of sms'en.

GroenLinks denkt dat Telecombedrijven zelf nieuwe verdienmodellen kunnen bedenken om de ontwikkelingen het hoofd te bieden. Daarbij kunnen deze bedrijven niet bepalen wat een klant wel of niet kan gebruiken.

Braakhuis: "Er komen steeds meer innovaties op het gebied van telecommunicatie via internet en die ontwikkelingen gaan sneller dan we kunnen voorspellen. Dan is het absurd omdat deze te willen blokkeren of zwaarder te belasten. Nu netneutraliteit gegarandeerd wordt zullen telecombedrijven des te meer mee moeten gaan met deze ontwikkelingen, in plaats van ze proberen tegen te houden."