Openbaar Ministerie

Openbaar Ministerie eist ruim vijf miljoen van drugshandelaar

21 juni 2011 - Landelijk Parket

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag bij de rechtbank Breda ruim vijf miljoen euro geëist van een veroordeelde drugshandelaar. Het bedrag - 5.012.854 euro - is een schatting van wat de man heeft verdiend in de handel in XTC, amfetamine en cocaïne

De 61-jarige drugshandelaar is in 2003 in hoger beroep door het Gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar. Een ingestelde cassatie bij de Hoge Raad werd door hem een jaar later ingetrokken.

De man maakte deel uit van een criminele organisatie die zich bezig hield met de productie van en handel in synthetische drugs. Hij was binnen de organisatie verantwoordelijk voor de afzet van de geproduceerde drugs aan groothandelaren. Hij onderhield contacten met deze afnemers en bemiddelde in de af te spreken prijzen. Hij stelde bovendien zijn restaurant in Amsterdam beschikbaar voor ontmoetingen van drugscriminelen.

Volgens de verdediging van de verdachte is de man niet tot betalen in staat. Daar hoeft volgens de officier van justitie van het Landelijk Parket geen rekening mee te worden gehouden. Het staat niet vast dat de drughandelaar nu of in de toekomst niet in staat zou zijn tot betaling. De verdachte heeft nooit een verklaring willen geven over zijn criminele inkomsten. De rechtbank heeft een medeverdachte in 2007 veroordeeld tot het betalen van bijna een miljoen euro aan criminele winst.

De rechtbank doet op 12 juli uitspraak.