FNV Bouw

Mortelcentrales West-Nederland plat

Vierde week van acties in de mortel

Op woensdagochtend 22 juni voert FNV Bouw & Infra in West-Nederland actie voor een betere cao in de mortelbedrijfstak. Werknemers van de mortelcentrales van Cementbouw in Den Haag, Rijswijk en Zoeterwoude leggen woensdagochtend vroeg het werk neer en blokkeren de toegangspoorten van de centrales. De stakingen maken deel uit van de acties die momenteel plaatsvinden in de mortelbedrijfstak. FNV Bouw & Infra wil dat de werkgevers terugkeren naar de onderhandelingstafel met voorstellen die mensen perspectieven bieden.

Janna Mud, regiohoofd bij FNV Bouw: "Werkgevers moeten inzien dat zij de uren van de 2.200 werknemers in de mortelindustrie niet nóg flexibeler kunnen maken zonder er verder iets tegenover te stellen. Hun voorstellen zijn de werknemers onwaardig en dragen weinig bij aan de toekomst van de sector."

De stakende werknemers blokkeren de poorten van de bedrijven. Zo proberen ze te voorkomen dat anderen het werk overnemen. Het draait de mortelmannen allemaal om een eerlijke cao met loonsverhoging, minder flexwerk en normale pauzes.

Beperking flexwerk
De onderhandelingen voor de Mortel-cao zijn halverwege december 2010 begonnen. Begin mei werden ze afgebroken. Breekpunt was de invoering van een urenspaarmodel. De werkgevers wilden die op eigen houtje invoeren, zonder inspraak van werknemers.

De eisen die FNV Bouw & Infra vertaald wil zien in een cao, zijn:
1. loonsverhoging van twee procent voor een jaar;
2. beperking van flexwerk;

3. duidelijke pauzetijden;

4. de overurenregeling blijft zoals hij is;

5. recht op 4 x 9 uur werken voor UTA-personeel vastleggen in de cao.

De werkgevers beweren in een brief aan de bonden dat de acties onrechtmatig zijn. FNV Bouw & Infra stelt daar tegenover dat de acties een logisch gevolg zijn de verslechteringsvoorstellen van de werkgevers. Alles in de mortelsector moet goedkoper van de werkgevers en de werknemers moeten daar de rekening voor betalen. Dat gaat er bij de bouwbond niet in.

Signalen uit de sector
FNV Bouw & Infra vangt signalen op dat werknemers onder druk worden gezet om niet te geloven wat de vakbonden beweren. De voorstellen van FNV Bouw & Infra zouden alleen maar 'moeilijkdoenerij' zijn en als het aan de werkgevers ligt, gaan werknemers er ècht niet zo veel op achteruit als de bond beweert. Bovendien zoeken veel mortelmedewerkers contact met de bond omdat zij door hun werkgever onder druk worden gezet om niet aan acties deel te nemen. FNV Bouw & Infra wijst erop dat iedereen die wil deelnemen aan een actie, daar gelegenheid toe moet krijgen en vrijelijk naar actiebijeenkomsten toe kan komen. Zo is dat in ons land geregeld.

Landelijke actiedag
's Middags houdt FNV Bouw & Infra samen met CNV Vakmensen in Nieuwegein een landelijke actiebijeenkomst voor de mortel, waar voorzitter John Kerstens de leden toespreekt.

Publicatiedatum: 22-06-2011