Gemeente Doetinchem

Geen bezuiniging op bereikbaarheid Doetinchem

bericht 22 juni 2011

Sinds de vaststelling van het bestemmingsplan Oostelijke Randweg 2009 op 6 januari 2011, zijn de voorbereidingen voor het project in volle gang. Nu de gemeenteraad op 9 juni jl. unaniem heeft ingestemd met de voorjaarsnota, waarin staat dat niet bezuinigd wordt op de bereikbaarheid van Doetinchem, kan de gemeente echt van start. De gemeente Doetinchem wil in 2012 een begin maken met de aanleg van de weg. De oostelijke randweg komt in het verlengde van de N315 te liggen en sluit aan op de N317.

Beter bereikbaar

In de huidige situatie wordt vooral doorgaand verkeer en verkeer dat Doetinchem in of uit wil, gedwongen via de stad te rijden. Dit levert problemen op voor de bereikbaarheid, de leefbaarheid en de veiligheid. Met de oostelijke randweg wordt het centrum van Doetinchem, met al haar regionale voorzieningen, beter bereikbaar. Ook wordt de bereikbaarheid van het bus- en treinstation aan de Terborgseweg sterk verbeterd. De oostelijke randweg is een snelle route van en naar de A18 voor extern en doorgaand verkeer. Daarmee is de weg ook van belang voor de regio.

Forse afname van verkeer

De oostelijke randweg zorgt straks voor een forse afname van het verkeer op de J.F. Kennedylaan, Varsseveldseweg en Terborgseweg. Dit komt omdat nu veel extern en doorgaand verkeer gebruikmaakt van deze drukke route door de stad Doetinchem. Met name het doorgaande en externe verkeer, samen goed voor 80 à 90 procent van al het verkeer, zal straks gebruikmaken van de oostelijke randweg.

De planning

Het bestemmingsplan Oostelijke Randweg 2009 is inmiddels vastgesteld door de raad. Het plan ligt nu ter inzage voor beroep bij de Raad van State. We verwachten in de tweede helft van 2012 te kunnen starten met de uitvoering. De oostelijke randweg zou dan in 2014 in gebruik genomen kunnen worden.

Verzoek voorlopige voorziening

Eind maart van dit jaar werd door een omwonende een verzoek tot een voorlopige voorziening ingediend. Dit verzoek is op 24 mei afgewezen door de voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Tegen de tijd dat de werkzaamheden in 2012 starten, zou de Raad van State al een beslissing moeten hebben genomen over het beroep tegen het bestemmingsplan. De Raad van State ziet daarom geen reden het bestemmingsplan te schorsen.

Meer informatie

Meer informatie over de oostelijke randweg vindt u op www.doetinchem.nl/orw.