Ingezonden persbericht


Peiling FNV Zelfstandigen: afschaffen PGB betekent einde voor veel zorgondernemers Ook grote gevolgen voor de samenleving

Utrecht, 22 juni 2011 - Morgen debatteert de Tweede Kamer over het persoonsgebonden budget (PGB), wat één van de grote bezuinigingsposten van het kabinet zal zijn. Uit een peiling van FNV Zelfstandigen, belangenbehartiger van ruim 14.000 zzp'ers in de sectoren Diensten, Groen, Handel, ICT, Industrie, Vervoer en Zorg, blijkt dat dit niet alleen ten koste zal gaan van mensen met een beperking maar ook veel zelfstandig ondernemers in de zorg zal treffen.

De peiling bevestigt dat een beperking van het PGB grote negatieve gevolgen zal hebben voor de positie van zelfstandige zorgondernemers. FNV Zelfstandigen verwacht dat deze maatregel gecombineerd met het huidige beleid van de overheid, dat AWBZ-zorg in natura niet door zelfstandig ondernemers kan worden verricht, zal leiden tot de uitschakeling van veel zelfstandig zorgondernemers.

Volgens de deelnemers aan de peiling zal deze maatregel verder ook grote gevolgen hebben voor de samenleving. Uit de peiling blijkt dat veel zorgondernemers verwachten dat een grote groep patiënten tussen wal en het schip zullen vallen omdat ze niet meer de persoonlijke zorg kunnen krijgen die ze willen en moeten hebben.

"Zelfstandige zorgondernemers hebben de afgelopen jaren aangetoond dat zij een belangrijke plek innemen naast de grote zorginstellingen en leveren zorg die de grote instellingen niet kunnen of willen leveren," aldus Linde Gonggrijp, directeur van FNV Zelfstandigen. "Wij vinden de afschaffing van het PGB dan ook een onbegrijpelijke maatregel, er is immers bewust gekozen voor marktwerking in de zorg om zo ruimte te creëren voor een kleinschalige, innovatieve en gespecialiseerde zorg op maat. Wij hopen dan ook van harte dat het kabinet de flexibele zorg de plek geeft die het verdient."