Ingezonden persbericht


RUIGE START TEXEL DUTCH OPEN 2011

Texel, 22 juni 2011

----------
Op woensdag 22 juni 2011 kende de Texel Dutch Open, onderdeel van de Zwitserleven Zeilweek, een ruige start voor de kust van Texel. De zuidwestenwind wakkerde aan tot een windkracht vijf/zes met hoge golven. Van de 93 ingeschreven boten waagden slechts 336 teams zich op de Noordzee voor de twee races. Het Britse duo Northrop/Willett gaat aan de leiding, met het gelijke aantal punten als de Nederlanders Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij. Jorden Veenman en Frank de Waard staan derde overall.

Vliegende start Northrop/Willett

'Dit is gelijk het hoogtepunt van de week", lacht Simon Northrop (GBR). De Engelsman had samen met zijn bemanning Charles Willett een vliegende start van de Texel Dutch Open, het officiële ONK Catamaranzeilen. Het duo begon het kampioenschap met een derde plek en sloot af met een paaltje. Daarmee staan ze gelijk met favorieten Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij, die een 1 en 3 scoorden. Northrop: 'We zijn hier blij mee. We gingen vooral aan de wind hard. We zijn best een zwaar team, dus deze wind past wel bij ons. In de tweede wedstrijd deden we gewoon alles goed." Northrop en Willett vochten toen een spannend duel uit met Coen de Koning en Thijs Visser. Northrop vertelt: 'Coen overzeilde de bovenboei een beetje. Wij gingen eerder overstag en konden hem zo inhalen."

Kersverse wereldkampioenen kopje onder

De kersverse Nacra Infusion wereldkampioenen Coen de Koning en Thijs Visser kwamen bij het ONK Catamaranzeilen minder voortvarend uit de startblokken. Het gouden duo van de ochtend ging 's middags tweemaal kopje onder. Met een negende en tweede plaats staan ze vijfde overall. De Koning: 'Het was geen vermoeidheid, want we maakten gewoon domme fouten."

Girl power in Open klasse 2

'Bijna iedereen was afgehaakt", zegt Ingrid Bakker. Ze doelt op de Open klasse 2, de boten met een rating hoger dan 105 (de kleinere catamarans). Uiteindelijk startten slechts drie van de tien ingeschreven teams. Bakker en haar stuurvrouw Dominique van Asselt gingen de strijd met de elementen wel dapper aan. 'Wij zijn ook drie keer omgegaan. Bij de derde maal klapte de roerkam om en moesten we soms samen aan het roer hangen bij het afvallen (wegsturen van de wind)", lacht ze. Het duo staat nu derde overall. Alfred de Jong gaat met zijn Nacra 17 aan de leiding, gevolgd door de lokale hoop Dirk Pool met Anna van der Duim.

WK-titel met overmacht naar De Koning/Visser

Een uitgedunde vloot zeilde vanochtend de laatste twee races van het WK Nacra Infusion 2011, dat afgelopen maandag met 33 boten begon. Coen de Koning en Thijs Visser hadden een comfortabele voorsprong van elf punten en besloten een experiment aan te gaan. Op basis van de weersvoorspelling dat de zuidwestenwind verder zou aantrekken, lieten ze de fok in de trailer. Het bleek een misrekening, maar de schade bleef beperkt. Ze wonnen na in totaal negen races alsnog de eerste, officiële WK Nacra Infusion wereldtitel met elf punten verschil. De Koning: 'We hadden in een training al eens getest zonder fok en tijdens de North Sea Cup in België hebben we dat ook gedaan. Toen verloren en wonnen we niets, maar we hadden er voor mijn gevoel nog niet genoeg mee geoefend. Nu hadden we speling en anderen zullen het nooit, dus moesten wij het maar verder testen. Maar er stond maar vijftien knopen wind in de eerste race. Dat is te weinig en de slag tegen de golven in was moeilijk. Dit werkt alleen bij vlak water en 25 knopen of meer." Het zilver ging naar Gunnar Larsen en Sam Frank, gevolgd door de Australiërs Adam Beattie en Jamie Leitner.

WK Slalom windsurfen: Van Rijsselberghe op podiumkoers

De 45 slalom windsurfers hadden opnieuw mooie surfcondities voor spannende races. In plaats van de geplande vier series zijn er uiteindelijk drie gevaren. De wedstrijden kunnen vertraging oplopen als er veel algehele terugroepen zijn vanwege valse starts of als er een boei los is geraakt.

De beste Nederlander tot nog toe is Texelaar Adriaan van Rijsselberghe. Hij staat derde overall: 'Het ging super. Ik heb twee tweede plekken gevaren en een vijfde. Maar ik was al blij dat ik kon blijven staan. Aan het einde van de dag was er meer wind, dus gelukkig hebben we drie en geen vier heats gevaren. Je ziet hier ook iedereen met rode, vermoeide koppen rondlopen. Het was zwaar." Terwijl broer en olympisch surfer Dorian van Rijsselberge na een hele dag als commentator gewerkt te hebben zich juist uitleeft in de Texelse golven.

Adriaan van Rijsselberghe staat op de derde plaats, maar met evenveel punten als de nummer twee, de Fransman Damien LeGuen. De gedoodverfde favoriet Duitser Bernd Flessner staat nog steeds ongenaakbaar nummer een, met een verschil van maar liefst zeven punten. Toch voer hij minder goed dan gisteren. Van Rijsselberghe: 'Hij heeft een keer een eentje gevaren, maar de laatste twee series won niet."

Voor uitslagen zie. http://www.roundtexel.com/wcwindsurfing/results.asp.

Top vijf Texel Dutch Open 2011 na twee races:


1. GBR - Northrop/Willett, 4 punten


2. NED - Heemskerk/Tentij, 4 punten


3. NED - Veenman/De Waard, 6 punten


4. GBR - Piggott/Garcka, 10 punten


5. NED - De Koning/Visser, 11 punten

Over Zwitserleven Zeilweek 2011

De Zwitserleven Zeilweek bundelt meerdere kampioenschappen en races. Het gehele evenement begon op maandag 20 juni met de Nacra Championships, waaronder het officiële WK Nacra Infusion 2011. De Nacra-wedstrijden duren tot en met woensdagmorgen, aangezien die middag het Open Nederlands Kampioenschap Catamaranzeilen aanvangt. Dat duurt tot en met vrijdag 24 juni. Op vrijdag vinden de Shorttrack Races plaats. Voor de recreanten staan op donderdag de Horstocht en op vrijdag de Tocht naar de Noord gepland. Het WK Slalom Windsurfen duurt van dinsdag 21 tot en met zaterdag 25 juni, de dag waarop ook honderden catamarans aan 's werelds grootste catrace rondom Texel beginnen.

Vanaf donderdagavond is het iedere avond groot feest in de tent. Met op zaterdagavond een fantastische afsluiting met een optreden van een bekende Nederlandse band waarvan de naam op 17 juni bekend gemaakt zal worden.

De gehele Zwitserleven Zeilweek is te volgen via de website www.roundtexel.com, Facebook en Twitter.

Naast hoofdsponsor Zwitserleven wordt de Ronde om Texel tevens mogelijk gemaakt door ondermeer VVV Texel, Paal 17 Events, Treffers/Kappa, Teso, W&H Leibherr, TNG Watches en Mondriaan Onderwijsgroep.

/// Einde