Ingezonden persbericht


expositie 'Heftige' vrouwen in StadsGalerij Breda

In De StadsGalerij Breda is van 22 t/m 28 juni de Expositie 'Vrouwen dragen de wereld' te zien dankzij samenwerking tussen de Copacabana, Ceres & Stg. Cultuur-behoud, de openingslezing wordt gehouden door Annine van der Meer, oprichtster van Academie PanSophia, kenniscentrum matriarchaat en eenheidsbewustzijn, op woensdag 22 juni om 20.00 uur.

Uitnodiging,
Hierbij willen wij, Barbara Op de Beek, voorzitter van Stg. Cultuurbehoud Breda, Lilian Joosen salonhoudster van de Copa, beheerder van de StadsGalerij & voorzitter van Stg. Tranzforma en Grieta Hellinga van St. Ceres, jullie aandacht vragen & uitnodigen voor deze erg mooie foto-expositie & bijzondere opening in de vorm van een lezing door Annine van der Meer.
Zij is oprichtster en voorzitter van de stichting Academie PanSophia, kenniscentrum matriarchaat en eenheidsbewustzijn.
Deze openingslezing zal gehouden worden in de StadsGalerij op woensdag 22 juni om 20.00 uur.
De expositie-ruimte is vanaf 19.00 uur toegankelijk.

De lezing is de opening van de foto-expositie: 'Vrouwen dragen de wereld'.
De expositie heeft de titel Vrouwen dragen de wereld gekregen vanwege de fysieke rol van alle vrouwen die onder hun hart een kind dragen of hebben gedragen en ook vanwege de bindende vrouwelijke kracht die wars van alle tijden en culturen samenkomt en de wereld bindt. Drempelmomenten, overgangsmomenten in het leven van Bredase vrouwen zijn hierin vastgelegd.
Ingrid Bertens fotografeerde bij verschillende gezinnen in Breda hoe zij omgaan en omgingen met gezinsplanning, kraamtijd, ouderschap en verlies.
De foto-expositie sluit aan bij de programmalijn Volkscultuur van de Provincie Noord-Brabant. De programmalijn gaat over de vormgeving van het dagelijks leven in Brabant. Bredanaars met verschillende achtergronden vertellen over belangrijke overgangsmomenten in hun leven, nu en toen.
De foto-tentoonstelling 'Vrouwen dragen de wereld' is ontwikkeld door Stichting Cultuurbehoud Breda en Erfgoed Brabant. Het Centrum voor Jeugd en Gezin en de gemeente Breda zijn partners in het project.

En op zondag 26 juni, tussen 15.00 en 16.30 uur, geeft Hanneke Adelaar een lezing over heftige vrouwen in de kunst, met nazit.

Tevens wordt er dan extra aandacht geschonken aan het Bredase boek: 'Heftige vrouwen'.

HEFTIGE VROUWEN,
die tot Breda in vreugt wil leven,
die moet de vrouwen de overhant geven

De subtitel van het boek vinden we in 1667 op de luidklok van de toren van de Grote-of Onze Lieve Vrouwekerk in Breda. Meer dan 300 jaar later is het onderwerp nog steeds actueel, de positie van de vrouw staat nog steeds ter discussie. In dit boek wil Stichting Cultuurbehoud Breda vrouwen meer zichtbaar maken.
Er is ook ruimte gelaten voor een eigen heftige vrouw... Het boek neemt je mee door de tijd, naar het leven van vrouwen die het verschil maakten, die hun passie volgden, soms vragen opriepen zonder antwoord te geven maar duidelijk hun stem lieten horen. Vrouwen wereldwijd, vrouwen van Europa, vrouwen in Nederland en vrouwen van Breda. Aan het boek is een verrassende en handige wandelroute door de binnenstad los toegevoegd 'aan de hand van vrouwenbeelden'.
Het boek is geschreven met gepaste trots op al die heftige vrouwen van Breda. Een treffend citaat daarbij is wellicht van burgemeester van der Velden op het Aithra Award gala: 'Breda barst van de vrouwen met talent, kracht en klasse.
Zegt het voort, onze wereldvrouwen zijn het waard..'

De uitgave kwam tot stand op initiatief van Stichting Cultuurbehoud Breda en gemeente Breda, afdeling Cultuur.
Zie: www.cultuurbehoudbreda.nl/heftigevrouwen.htm.

De StadsGalerij ligt aan de Oude Vest 34,
naast Holland Casino in het centrum van Breda

De expositie is te zien elke dag (22 t/m 28 juni) tussen 13.00 en 17.00 uur.

Voor info/opgave over/voor lezing 22 juni 2011 in StadsGalerij: mail naar
copacabana@ziggo.nl of bel met 076 5143371 of
grietahellinga@ceresbreda.nl.
Of neem contact op met Breda Promotions, 076-5138753 of email naar info@bredapromotions.nl.
Of kijk op www.ssdempo.nl, www.ceresbreda.nl of www.bredapromotions.nl.

Over Annine van der Meer & haar lezing

Kennismaken met de kosmische Moeder van het Begin. Een verloren moederland: mythe of historische werkelijkheid? In oude tijden zijn er moederculturen geweest, waarin er een sterke binding is geweest met stammoeders en oermoeders. Mythen verhalen van een kosmische Moeder die als oerwijsheid aan het Begin (archè) van de evolutie staat. De Moeder staat aan het begin van het collectieve en individuele wordingsproces (mater-archè of matriarchaat). Dat bewijzen mythen maar ook de grote hoeveelheid vrouwelijke kunst uit oude tijden die teruggevonden is.
Zij staat ook aan het begin van een nieuwe tijd die met de 21e eeuw is aangebroken, waarin mensen zich van Haar en van zich Zelf bewust worden. Weinigen weten dat talloze van de egalitaire culturen, waar de Moeder en het vrouwelijke centraal staan en waarin wijze samenlevingsvormen ontwikkeld zijn, tot aan de dag van vandaag voortbestaan. In deze culturen is er een samen-hangende vrouwelijke symbooltaal waar leven, sterven en wedergeboorte centraal staan. Ze zijn gericht op balans tussen hoofd en hart, doen en zijn, mannelijk en vrouwelijk. Op partnerschap en verbinding op alle niveaus. Ooit heeft er in de geschiedenis van de mensheid een overgang plaats gehad van moeder- naar vaderland waar mensen vanuit hun mannelijke rationele dominante linkerhersenhelft gaan leven en het verstand laten domineren boven vrouwelijke intuïtie en gevoel. Men laat 'doen' prevaleren boven 'zijn' en daarom wordt 'doen' richtingloos omdat het niet gestuurd wordt vanuit de oergrond van 'zijn' dat betekenis, zin, bezieling en passie geeft. Vandaag de dag is een collectief bewustwordingsproces gaande waarbij het gaat om nieuwe balans tussen hoofd en hart, doen en zijn. Het ontdekken van het historisch fundament van de 'oermoeder' in kunst, cultuur en geschiedenis, leidt tot een activering van het vrouwelijke levensprincipe. Vanuit gelijkwaardigheid van het vrouwelijke ontstaat er partnerschap met het mannelijke en dit leidt tot balans en eenwording. Er groeit vertrouwen in de kosmische voorzienigheid, in overgave aan het Leven.

Kort CV Annine van der Meer
Dr. Annine E.G. van der Meer (1953) is godsdiensthistoricus en theoloog. Zij promoveerde in 1989 bij Professor Gilles Quispel op gnosis, ascese en de vrouwelijke kant van God in het christendom.

Op 8 maart 2006 is van haar hand het boek 'Van Venus tot Madonna, een verborgen geschiedenis' verschenen. Dit boek is een speurtocht naar de verborgen vrouwelijke kant van God. Archeologie, kunst, mythen en hymnen worden onderzocht om het verloren beeld terug te vinden.
Op 6 september 2008 verscheen haar volgende boek 'Van Sophia tot Maria. De wedergeboorte van de verborgen Moeder in de 21e eeuw'. Hierin voert zij een pleidooi voor de invoering van een vierde testament waarin apocriefe en canonieke teksten geïntegreerd met elkaar gelezen worden.
Op 12 september 2009 verscheen haar nieuwste boek 'Venus is geen Vamp. Het vrouwbeeld in 35.000 jaar venuskunst' met meer dan 1000 zwart/wit en kleurenafbeeldingen over de Oermoeder, die later Venus is genoemd.

Zij is de oprichtster en voorzitter van de stichting Academie PanSophia, kenniscentrum matriarchaat en eenheidsbewustzijn. In de Academie wordt , zonder winstoogmerk, onderzoek verricht, voorlichting gegeven en onderwijs verzorgd. De Academie stelt zich onder andere ten doel de vrouwelijke kant van God, de vrouwelijke waarden en de bijdragen van vrouwen in oude en hedendaagse culturen te (her)ontdekken en uit te dragen; dit om bij te dragen aan het samengaan van vrouwelijke en mannelijke waarden in een nieuw en geïntegreerd mensbeeld.

Onderscheiding
In juli 2010 worden in het Manifest Female Energy 33 wereldvrouwen onderscheiden waaronder Isabelle Allende, Karin Armstrong en Marianne Williamson. Onder de zes Nederlandse gedecoreerden bevindt zich naast Irene van Lippe Biesterfeld en Neelie Kroes ook Annine van der Meer. Volgens het Manifest zijn de 33 wereldvrouwen door de vrouwelijke energie geïnspireerd.
Zij leveren een bijdrage aan veranderingsprocessen in de wereld; een nieuwe wereld waarin vrouwelijke en mannelijke energieën elkaar wederzijds inspireren en samen naar een nieuwe krachtige en creatieve spirituele wereldorde toe groeien. Zie: www.academiepansophia.nl onder publicaties/verslagen Manifest Female Energy. Annine's werk wordt in beeld gebracht op haar eigen website www.anninevandermeer.nl en de website van de academie www.academiepansophia.nl.

Over de academie
Academie PanSophia -kenniscentrum matriarchaat en eenheidsbewustzijn- onder meer ten doel het verloren moederland met verdwenen vrouwelijke waarden te herontdekken in zowel oude als eigentijdse (inheemse) culturen.
Om deze waarden opnieuw te herinneren en te verinnerlijken organiseert Academie PanSophia een basiscursus.
Deze legt een historisch fundament onder het goddelijk vrouwelijke dat tot nu toe als mythe en archetype wordt beschouwd zonder daarbij het historisch kader waarin beide zich ontwikkelden te overzien. Naast de basiscursus biedt de Academie ook verdiepingszaterdagen, reizen, lezingen en studiedagen aan.
Zie voor meer info: www.academiepansophia.nl.




Ingezonden persbericht