Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

Cultuureducatie
15 juni 2011 | webredactie@central.hku.nl
Veel aandacht voor onderzoek naar muziekeducatie

De Conferentie Onderzoek in Cultuureducatie - donderdag 23 juni 2011 op het Utrechtse universiteitscentrum De Uithof - biedt een overzicht van actueel onderzoek naar cultuureducatie. Deze vijfde editie organiseert Cultuurnetwerk Nederland in samenwerking met het lectoraat Kunsteducatie van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Opmerkelijk dit jaar is de aandacht voor onderzoek naar muziekeducatie. Vijf van de vijftien deelsessies betreffen de discipline muziek.

Op de conferentie presenteren Nederlandse en Vlaamse onderzoekers in vijftien sessies hun lopend of recent afgesloten onderzoek. De onderwerpen van deze onderzoeken lopen uiteen van cultuureducatiebeleid, cultuurdeelname, kwaliteitsmeting en leereffecten tot de educatie van diverse kunstdisciplines, waaronder muziek. De presentaties op het terrein van muziekeducatie betreffen onderzoeken in het kader van de subsidieregeling 'Muziek in ieder kind', onderzoek naar muzikale voorkeuren van leerlingen, onderzoek naar de driehoek muziekdocent-leerstof-leerling, naar rollen en vaardigheden van de muziekdocent en binnen- en buitenschoolse muziekeducatie.

Keynote
Keynote spreker Andrew Burn, hoogleraar Media Education aan het Londense Institute of Education, geeft een toelichting op zijn onderzoek naar media en jongeren.

Presentaties masterscripties
Studenten van hogescholen en universiteiten krijgen op deze conferentie de gelegenheid hun masterscripties op het terrein van cultuureducatie te presenteren. Dit kunnen zij doen in de vorm van posters of pecha kucha's (speedpresentaties).

Max van der Kamp Scriptieprijs
Op deze conferentie reikt Cultuurnetwerk Nederland voor de tweede keer de Max van der Kamp Scriptieprijs uit voor de beste Nederlandse of Vlaamse masterscriptie op het gebied van cultuureducatie. De winnaar ontvangt 1000 euro en de kans om (delen van) de scriptie te publiceren. Uit de 59 aanmeldingen heeft de jury onder leiding van Willem Elias (hoogleraar Agogische wetenschappen, Vrije Universiteit Brussel) vijf scripties genomineerd. Dit betreft masterscripties Cultuurwetenschappen; Muziekwetenschap; Opleidings- en Onderwijswetenschappen; Kunsteducatie; Kunsten, Cultuur en Media.

Informatie
Meer informatie over de verschillende sessies en het programma is te vinden op www.cultuurnetwerk.nl/onderzoeksconferentie. | Meer