FloraHolland


Intentieverklaring getekend voor uniek Geothermie project

FLORAHOLLAND (23 juni 2011) - Op dinsdag 21 juni hebben FloraHolland, energie- en afvalnutsbedrijf HVC en Westland Infra Netbeheer een intentieverklaring ondertekend om de eerste diepe aardwarmtebron in Nederland te slaan. Met aardwarmte, ook wel geothermie genoemd, wordt heet water op grote diepte uit een zandlaag naar boven gepompt om gebouwen en of kassen mee te verwarmen. Het afgekoelde water wordt daarna weer in dezelfde laag teruggepompt. In dit project zal het water van 140 C op 4 km diepte uit de zogenaamde "Trias-laag" worden opgepompt. Met deze warmtebron kan het samenwerkingsverband de komende jaren de marktplaats, 100 ha glastuinbouw en nieuwbouwwijk Liermolen in De Lier voorzien van duurzame energie. Dit zorgt voor kostenbeheersing op lange termijn. De diepte van 4 km is voor een aardwarmteproject uniek in Nederland (tot nu toe boringen op 2 km). Het boren naar 4 km of dieper is op zich niet uniek, dit is gangbaar in de olie en gaswereld en bij aardwarmteboringen in omringende landen.

Onderzoek
FloraHolland heeft, als grote speler in de sierteeltsector, een voorbeeldfunctie binnen de Greenports en de totale glastuinbouw. De bloemenveiling wil aanjager zijn op het gebied van innovatie en ontwikkeling met oog voor het maatschappelijke doel. Zowel Westland Infra als HVC ondersteunen deze ambitie en daarnaast draagt Gemeente Westland dit initiatief een warm hart toe vanuit haar ambitie om een duurzame greenport te zijn.
De komende periode wordt gebruikt om de afzetmogelijkheden van de warmte te inventariseren en vorm te geven. Daarnaast zullen onder andere de businesscase en de financiering verder worden uitgewerkt, waarna gezamenlijk wordt besloten of en wanneer het boren kan starten. Vooralsnog is het doel om in 2012 te starten met boren.

Over HVC
Energie- en afvalnutsbedrijf HVC uit Alkmaar, is in de jaren negentig opgericht om een oplossing te bieden voor de groeiende afvalproblematiek. HVC voert tegen kostprijs duurzaam afvalbeheer en groene energieproductie uit. Hiermee draagt HVC bij aan de doelstellingen van de deelnemende overheden op het gebied van duurzame afvalverwerking en energieproductie. HVC is eigendom van 52 gemeenten uit Noord-Holland, Flevoland, Zuid-Holland en Friesland en van de vijf waterschappen Delfland, Rijnland, Rivierenland, Schieland & de Krimpenerwaard en Hollandse Delta.

Over Westland Infra
Westland Infra is als netwerkbedrijf gespecialiseerd in het transport van energie en daaraan gerelateerde producten en diensten. Westland Infra is aangewezen als regionale netbeheerder voor het transport van gas en elektriciteit binnen de regio's Westland en Midden-Delfland. Als regionaal netbeheerder zorgt Westland Infra voor efficiënte energie-infrastructuren met een hoge mate van veiligheid en beschikbaarheid. Westland Infra ondersteunt ontwikkelingen op het gebied van duurzaam gebruik van energie en de transitie naar een duurzame energievoorziening.

Over FloraHolland:
De coöperatieve bloemenveiling FloraHolland biedt telers en klanten een netwerk van zes (inter)nationale marktplaatsen (Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg, Bleiswijk, Eelde en Veiling Rhein-Maas), een landelijk opererende bemiddelingsorganisatie (FloraHolland Connect) en een internationaal actieve afdeling Import. Veiling Rhein-Maas (Herongen, D) is een samenwerking tussen FloraHolland en Landgard. Als wereldwijd grootste veilingorganisatie verwerkt FloraHolland jaarlijks ruim 12 miljard bloemen en planten. De jaaromzet is ruim 4,1 miljard euro.