European Union


EL
GA

RAAD VAN
DE EUROPESE UNIE

NL

Brussel, 21 juni 2011

EUCO 25/11

PRESSE 194

PR PCE 1

Uitnodiging van voorzitter Van Rompuy
aan de Europese Raad

Aanstaande donderdag en vrijdag vindt de junibijeenkomst van de Europese Raad plaats. Om 19.30 uur is er allereerst het gebruikelijke overleg met de voorzitter van het Europees Parlement. Ik zal bij die gelegenheid meedelen wat mijn intenties zijn met betrekking tot de werkzaamheden voor de bijeenkomsten die de volgende maanden in het verschiet liggen.

Tijdens het diner, dat om 20.00 uur aanvangt, zullen wij een grondig debat wijden aan de economische problematiek. Dit onderdeel van de bijeenkomst wordt door president Trichet bijgewoond. De verschillende onderdelen van de totaalaanpak waarover in maart overeenstemming is bereikt, zullen de revue passeren: de zes wetgevingsvoorstellen over economische governance, de aanpassing van het EFSF, het toekomstige ESM. Ik kijk uit naar onze discussie over de aanbevelingen die de Commissie heeft gedaan, en over de verplichtingen die in het kader van het Euro Plus-pact zijn aangegaan. Om Europa's economische governance te verbeteren, zullen wij, zoals eerder afgesproken, het heft geheel in eigen hand moeten nemen. Het Europees semester zal worden afgesloten met de goedkeuring van de landenspecifieke aanbevelingen. Voorts zullen wij een bespreking wijden aan de recente ontwikkelingen in de eurozone. Tot slot zal de benoeming van de heer Draghi tot nieuwe president van de Europese Centrale Bank worden bevestigd.

Tijdens de plenaire zitting vrijdagochtend staat het cruciale thema van de migratie op de agenda. Aansluitend op het degelijke werk dat door de Raad is geleverd, dienen wij opnieuw het belang van het vrije verkeer te verwoorden, en instructies te geven voor het vervolgwerk op essentiële gebieden, zoals Schengengovernance, grensbeheer, partnerschappen met derde landen in het zuidelijke Middellandse Zeegebied, en ons gemeenschappelijk asielstelsel.

Vóór de lunch zullen de conclusies worden doorlopen. De lunch is het laatste onderdeel van onze bijeenkomst en zal worden gewijd aan een politiek debat over het zuidelijk nabuurschapsbeleid en de situatie in enkele van de betrokken landen, in het bijzonder Libië. Ook de toestand in Syrië zal ter sprake komen, en bekeken zal worden wat de beste methode is om nieuwe perspectieven te openen in het vredesproces in het Midden-Oosten. De discussie zal haar neerslag vinden in een korte verklaring.