Liander

Grootste zonneproject Noord-Holland geopend

23 juni 2011

Arnhem - Deze maand is bij veehouder Klaver in Burgerbrug het grootste zonneproject binnen de agrarische sector in de Kop van Noord-Holland geopend.

Voortaan leveren 500 zonnepanelen het bedrijf op jaarbasis 100.000 kWh stroom op, vergelijkbaar met de elektriciteitsvoorziening voor dertig huishoudens. Het project geldt als één van de grotere projecten van Nederland.

Een klein deel van de opgewekte energie is voor eigen gebruik. Het grootste deel verspreidt HVC via het Liander-net als groene stroom naar zijn aandeelhouders, bestaande uit 52 gemeenten en 5 waterschappen. Liander zorgde voor een aansluiting voor een elektrische energievoorziening ten behoeve van de teruglevering van 100 kWhp (kilowattpiek). De offerte van Liander voor deze terugleveraansluiting diende mede als input om in aanmerking te komen voor de SDE-regeling (Stimulering Duurzame Energie) via AgentschapNL .

Voor nu en de toekomst
Doordat de familie Klaver voortaan voor hun eigen energievoorziening zorgt, besparen zij op de transportkosten van Liander van hun eigen energie. De voorziening is de komende 15 jaar eigendom van exploitant Horizon Energy, dat voor 75% in handen is van het Alkmaarse bedrijf HVC. Het verpachten van het dak waar de zonnepanelen op geplaatst zijn, levert de veehouder jaarlijkse vaste inkomsten op van EUR 4000. Na 15 jaar wordt de veehouder zelf eigenaar van de installatie. Op deze manier is de familie Klaver in staat een bijdrage te leveren aan duurzame energie-opwek, zonder daarvoor zelf grote financiële investeringen te hoeven doen.
IMG_20110623_zonnepark_klaver
Met de zonnepanelen wordt jaarlijks 45 ton aan CO2 bespaard. Eind van het jaar staat nog een uitbreiding gepland van 300 vierkante meter aan zonnepanelen. Ook gaat er op termijn een biovergasser komen, waarmee de mest van de veehouderij jaarlijks kan worden omgezet naar zo'n 100.000 m3 aan gas. De bedrijfsvoering van de familie Klaver draagt hiermee bij aan een goede leef- en productieomgeving van het vee én aan een duurzame samenleving.

Deelnemers
Betrokken partijen in dit project waren naast de familie Klaver (juridisch betrokken als maatschap) en HVC, het Rotterdamse Horizon Energy (als exploitant van de installatie en `huurder' van het dak), zuivelonderneming Cono, de Provincie Noord-Holland, de Gemeente Zijpe en Liander.