Ingezonden persbericht


Pers- en media-informatie

Editie 2011 van de EU-journalistenprijs - Samenn tegen discriminatie! gaat van start.

Nieuws

Vandaag, donderdag 23 juni, is de wedstrijd voor de EU-journalistenprijs - Samen tegen discriminattie! voor 2011 van start gegaan.

De EU-journalistenprijs - Samen tegen discriminatie! is de enige journalistenwedstrijd voor journalisten van de gedrukte pers en internetjournalisten, die zich richt op discriminatie- en diversiteitsvraagstukken in de EU. Met deze prijs betuigt de Europese Commissie haar erkentelijkheid aan journalisten die met hun werk een bijdrage leveren aan een beter algemeen begrip van de waarde en voordelen van diversiteit en de strijd tegen discriminatie in de EU.

De Europese winnaar en de nummers twee en drie ontvangen cadeaubonnen ter waarde van respectievelijk ¤ 5.000, ¤ 3.50.500 en ¤ 2.500.

Om in aanmerking te komen moeten de artikelen tussen 18 september 2010 en 10 november 2011 in een gedrukt of online medium zijn gepubliceerd. Bovendien moeten alle inzendingen online worden ingediend via de website van de EU-journalistenprijs 2011.

De wedstrijd sluit op 10 november 2011 om 12.00 uur ('s middags - MET).

Achtergrond

De EU-journalistenprijs wordt dit jaar voor de achtste keer georganiseerd. In 2010 werden ruim 1200 artikelen ingezonden.

De wedstrijd werd in 2010 gewonnen door de Finse Jeanette Björkqvist met haar artikel "The Unwanted People' (verschenen in de krant Hufvudstadsbladet), waarin ze ingaat op de ervaringen van Oost-Europese Roma in Finland. De tweede prijs ging naar Edith Meinhart uit Oostenrijk voor haar artikel 'Failing our intellect'. Het artikel, verschenen in het zakenweekblad Profil, bekijkt de ervaringen van geschoolde immigranten in Oostenrijk, en geeft een menselijk gezicht aan de verspilling van talent veroorzaakt door discriminatie en aan de economische verspilling van hulpbronnen. Rasa NavickaitÄ- uit Litouwen kreeg de derde prijs voor haar artikel "Different, but Happy' (verschenen iin het maandblad Homo Mag) over de ervaringen van paren van hetzelfde geslacht in Litouwen met een gezin. Tijdens de prijsuitreiking in Brussel op 21 maart 2011 ontvingen de winnaars hun prijs uit handen van Françoise le Bail, directeur-generaal van het DG Justitie bij de Europese Commissie.

////////////////////

Meer informatie

Website EU-journalistenprijs - Samen tegen discriminatie!:

http://journalistaward.stop-discrimination.info/2979.0.html

Website EU-campagne ⤞Verschil moet er zijn. Discriminatie niet.'

http://ec.europa.eu/justice/fdad/cms/stopdiscrimination?langid=nl