Veilig Verkeer Nederland

RoadSense maakt jongeren bewust van risico's in het verkeer

donderdag, 23 juni 2011

Het educatieve programma RoadSense van Mercedes-Benz en VVN heeft positieve effecten op de houding en gedragsintenties van de deelnemers. Dat blijkt uit een studie van de SWOV. Het interactieve RoadSense richt zich op jongeren tussen de veertien en zestien jaar. De centrale vraag: hoe let je als passagier in een auto op je eigen veiligheid?

Het onderzoek van de SWOV laat zien dat jongeren die aan RoadSense hebben deelgenomen zich beter bewust zijn van de risico's in het verkeer. De bewustere houding leidt tot positieve gedragsintenties en maakt van de deelnemers bijrijders met verantwoordelijkheidsgevoel.

Losse opvattingen

Nederland is na Duitsland en Engeland het derde land waar RoadSense is geïntroduceerd. Sinds maart van dit jaar hebben circa zevenhonderd Nederlandse scholieren in de leeftijd van veertien tot zestien jaar aan het programma deelgenomen.

Eén van de belangrijkste conclusies van het onderzoek is dat jonge passagiers inderdaad blootgesteld worden aan risicovol rijgedrag. Deelnemers die al eens zijn ingestapt bij beschonken bestuurders, hebben lossere opvattingen over verkeersveiligheid én vertonen zelf vaker risicovol gedrag. Dit geldt vooral voor jongens.

Het feit dat de sekse de belangrijkste voorspellende factor is als het gaat om risicovol gedrag en dito meningen, is in lijn met eerdere internationale onderzoeken.

Direct effect

Daarnaast blijkt dat jonge passagiers er moeite mee hebben de bestuurder aan te spreken op gevaarlijk rijgedrag. Zijn zij voorzichtig bij het accepteren van een rit van iemand die ze niet goed kennen, bij vrienden stappen ze gemakkelijk in. Zelfs als ze weten dat de persoon in kwestie gevaarlijk rijgedrag vertoont.

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat RoadSense direct effect heeft. Na deelname geven de jongeren unaniem aan zich veiliger te gaan gedragen in het verkeer. Het programma heeft een positieve invloed op de meningen over verkeersveiligheid en het overbrengen van deze meningen op bestuurders met risicovol rijgedrag.

VVN is blij met de uitkomsten van het onderzoek. Wel wil de organisatie graag nog aandacht voor de lange termijneffecten en effecten op het uiteindelijke gedrag. Deze zijn nog niet bestudeerd.

Meer informatie over RoadSense en het uitgebreide rapport vindt u op www.roadsense.nl.