Ingezonden persbericht


Persbericht

Engeland stemt voor verbod wilde circusdieren. Nu Nederland nog ...

23 juni 2011 - Vandaag heeft Engeland gestemd over een verbod op wilde dieren in het circus. In het House of Commons - de Tweede Kamer van Engeland - werd met een overgrote meerderheid voor een verbod gestemd. Dierenrechtenorganisatie Bite Back is blij dat er in Engeland een overwinning is geboekt in de strijd tegen circusleed en roept de Nederlandse politiek op dit voorbeeld te volgen.

Het voorstel om tot een verbod te komen is het werk van vele dierenrechtenorganisaties in Engeland, waaronder Animal Defenders International en The Captive Animal Protection Society. De regering kondigde onlangs aan dat ze vooral een strikte wetgeving wilde ontwikkelen in plaats van een verbod, maar polls onder het grote publiek gaven aan dat er een groot draagvlak is om tot een verbod te komen. Ook kregen de campagnes van de dierenrechtenorganisaties veel support van parlementsleden en bekende Britten.

Alex Romijn - woordvoerder van Bite Back : 'Wij feliciteren onze collega's in Engeland met het behalen van dit geweldige succes voor de dieren. We hopen echter dat de discussie blijft bestaan, omdat ook niet-wilde dieren in circussen in een hele slechte situatie leven en niet voor ons amusement gebruikt dienen te worden. Nederland zou een voorbeeld moeten nemen aan Engeland en we hopen dat dit ook tot een verbod zal leiden van gebruik van (wilde) dieren hier in Nederland.'

Dieren in het circus lijden erg. Ze leiden een leven van opsluiting in kleine hokken of stallen, krijgen veel te maken met stress en wisselen continu van omgeving, omdat ze continu moeten reizen. Daarnaast worden er vele dwangmethoden gebruikt om dieren te trainen, waarbij vaak ook bruut geweld plaatsvindt. In het geval van olifanten is het bekend dat deze in het circus vaak langdurig aan de ketting worden gelegd. De dieren vervelen zich en dat uit zich in stereotype gedrag, waarbij de olifant constant met zijn hoofd schudt of met zijn lichaam van links naar rechts zwaait.




Ingezonden persbericht