Gemeente Drechterland

9-6-2011
Oorlogshelden

Lokale Veteranenavond Drechterland 24 juni 2011

Op 24 juni 2011 organiseert de gemeente Drechterland voor de vijfde keer de lokale Veteranenavond in het gemeentehuis in Hoogkarspel. De uitnodigingen voor deze informele avond zijn inmiddels aan de Drechterlandse veteranen verstuurd.

Jonge helden
Dit jaar besteedt Drechterland extra aandacht aan de generatie soldaten die in navolging van de oorlogsgeneratie op missie is geweest. Dit zijn er in heel Nederland inmiddels zoân 150.000. Elk van deze jonge helden heeft hun eigen oorlogsverhaal. Zij hebben zich vaak onder zeer gevaarlijke omstandigheden ingezet voor internationale vrede, vrijheid en veiligheid, maar worden niet zozeer als veteranen gezien. Toch behoort ook deze generatie tot de groep die op Veteranendag van harte welkom is.

Programma
Het programma dat voor deze avond is opgesteld, is informeel. Naast een welkomstwoord van burgemeester R.J.H. van der Riet, doet de heer Roet in hoedanigheid van voorzitter van de werkgroep een woordje. Ook is er een boekpresentatie van veteraan Martin de Boer en geeft Pater Peelen een presentatie. Na een groepsfoto voor het gemeentehuis is er nog gelegenheid om met elkaar na te praten.

Landelijke Nederlandse Veteranendag
In Den Haag vindt de jaarlijkse Nederlandse Veteranendag plaats op 25 juni. Deze dag is in 2006 door de regering aangemerkt als nationaal evenement. De Nederlandse Veteranendag is een nationaal initiatief. Het is een cadeau voor alle Nederlandse veteranen. Een eerbetoon waarbij erkenning en waardering voor veteranen centraal staat voor zowel 'oude' veteranen (WO II en het KNIL) en 'jonge' veteranen (ingezet in vredesmissies).

Meer informatie
Vier jonge veteranen van de werkgroep Veteranen Drechterland vertellen over hun missies en de ervaringen die zij daarbij opdeden. Lees deze interviews op www.drechterland.nl/veteranen