Gemeente Westervoort

`Energieservice aan huis' levert winst op!

Vanaf begin 2009 heeft de gemeente Westervoort invulling gegeven aan het project `Energieservice aan huis'. De gemeente wilde hiermee mensen stimuleren om bewuster om te gaan met hun energieverbruik.

Dit betekent winst voor het milieu én voor de portemonnee. Hiertoe zijn energieboxen aangeschaft, met energiebesparende producten als spaarlampen, verlengdozen en waterbespaarders (met een winkelwaarde van EUR45,-). Vervolgens zijn er afspraken gemaakt met stichting Collusie. Deze stichting heeft twee energieadviseurs opgeleid. Deze adviseurs hebben na een uitnodiging die door de gemeente is verzonden aan minima en senioren, bij 250 huishoudens in Westervoort een huisbezoek afgelegd. Tijdens een huisbezoek gaven zij naast algemene info over energiebesparing ook concrete tips. Ook hebben zij de energiebox uitgereikt. Dit heeft geresulteerd in een besparing op de energierekening en daarmee is het project zeer succesvol afgerond. De adviezen die het meest zijn aangedragen door de adviseur: plaats spaarlampen in plaats van gloeilampen, ontdooi de vriezer regelmatig, zet de thermostaat een uur eerder terug.
Het doel van het project was niet alleen om het energiegebruik terug te dringen en de CO2 uitstoot te verminderen, maar ook lastenverlichting te creëren en langdurig werklozen op te leiden tot energieadviseur.

Doelgroep `Energieservice aan huis'
In een eerste mailing zijn de inwoners met een inkomen tot 120% van het wettelijk minimum inkomen uit Westervoort aangeschreven. In totaliteit hebben toen 128 huishoudens gebruik gemaakt van het aanbod om gratis advies aan huis en een energiebeparingspakket te ontvangen. Aangezien de gemeente nog een honderdtal energieboxen over had, werd de actie voortgezet.
Daarom is besloten om de doelgroep van senioren, 65 jaar en ouder, te gaan benaderen.

Resultaten
In totaal hebben 250 huishoudens een energieadvies met energiebox ontvangen. Uit een evaluatie van Stichting Collusie blijkt dat deze deelnemers een besparing op hun energierekening kunnen realiseren van wel EUR 283,- op jaarbasis. Dat is een goed resultaat; zelfs meer dan in eerste instantie werd verwacht.
De gemiddelde jaarlijkse besparing die per huishouden is bereikt: 18,4% op elektriciteit, 19% op gas en 16,5% op warmte. Een deel van de besparing is het gevolg van gedragsverandering en een ander deel van de besparing komt voort uit het aanbrengen van besparende producten en het toepassen van maatregelen.

spaarlamp

Dorpsplein 1 6931CZ; P: Postbus 40 6930 AA; T: (026) 3179911; F: (026) 3113623 E: gemeente@westervoort.nl