Inspectie v/h Onderwijs

Onderwijstoezicht aan UvA

Leerstoel Onderwijstoezicht aan UvA

24 juni 2011

Per 1 juni is de heer dr. Anne Bert Dijkstra benoemd als bijzonder hoogleraar `Onderwijstoezicht, in het bijzonder gericht op sociale opbrengsten en onderwijsbestel' aan de Universiteit van Amsterdam.

De bijzondere leerstoel is gevestigd vanwege de Inspectie van het Onderwijs en richt zich op onderzoek naar `publieke verantwoording en toezicht op onderwijs, in relatie tot het functioneren van het Nederlandse onderwijsbestel, in bijzonder voor wat betreft de socialisatiefunctie van onderwijs'. In het programma dat door de leerstoel wordt uitgevoerd, werken onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en de onderwijsinspectie samen aan onderzoek naar meting van sociale opbrengsten van onderwijs, en naar de socialiserende taak van de school, ook in relatie tot andere functies van onderwijs. Het gaat dan bijvoorbeeld om vragen naar de sociale opbrengsten van onderwijs, de bijdrage die scholen daaraan leveren en hoe de evaluatie en verantwoording kunnen worden ingericht om die opbrengsten te optimaliseren.

De leerstoel doet en bevordert onderzoek naar deze onderwerpen en wil de verbinding tussen wetenschappelijke en veldkennis versterken. De Inspectie van het Onderwijs streeft met deze bijzondere leerstoel naar versterking van de kwaliteit van het onderwijstoezicht en bevordering van wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van toezicht en de inrichting daarvan.

Anne Bert Dijkstra (1963) werkt als Programmamanager Sociale opbrengsten bij de Inspectie van het Onderwijs. Dijkstra combineert zijn benoeming met zijn werk voor de Inspectie.