Gemeente Bunnik


CJG Bunnik in de steigers

De gemeenteraad heeft op 23 juni 2011 ingestemd met de nota `Centrum voor Jeugd en Gezin ge-meente Bunnik'. Bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) kunnen jongeren en opvoeders met al hun vragen over opgroeien en opvoeden terecht. Eind 2011 zal er in Bunnik een fysiek inlooppunt zijn voor informatie en advies, om te spreken met een hulpverlener of om elkaar te ontmoeten.

Afbeelding 1

Persbericht

Odijk, 24 juni 2011

Verwijsindex Risicojongeren gemeente Bunnik

Nota 'Centrum voor Jeugd en Gezin gemeente Bunnik' goedgekeurd door gemeenteraad

Centrum voor Jeugd en Gezin in de steigers

De gemeenteraad heeft op 23 juni 2011 ingestemd met de nota 'Centrum voor Jeugd en Gezin gemeente Bunnik'. Bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) kunnen jongeren en opvoeders met al hun vragen over opgroeien en opvoeden terecht. Eind 2011 zal er in Bunnik een fysiek inlooppunt zijn voor informatie en advies, om te spreken met een hulpverlener of om elkaar te ontmoeten.

Het CJG heeft vele ingangen; niet alleen een inlooppunt, maar ook de jeugdarts, de maatschappelijk werker, de jongerenwerker of de intern begeleider op school. Het is een netwerk. Het CJG is er voor opvoeders van kinderen/jongeren van -9 maanden tot 23 jaar en voor de kinderen en jongeren tot 23 jaar. Ook kunnen mensen telefonisch en digitaal informatie en advies krijgen bij het CJG. Er is een website: www.cjgbunnik.nl . Hier is veel informatie te vinden over opvoeden en opgroeien voor kinderen en jongeren tot 23 jaar.

Verwijsindex @Risk

In het CJG wordt gebruik gemaakt van de Verwijsindex @Risk. De Verwijsindex @Risk is een digitaal systeem waarin professionals risicojongeren kunnen melden. Doel van de verwijsindex is dat professionals die met dezelfde jeugdige contact hebben, van elkaars werk op de hoogte zijn en vroegtijdig kunnen gaan samenwerken. Als professionals zich zorgen maken over de ontwikkeling van een jongere (tot 23 jaar), kunnen ze een melding maken in de verwijsindex. Bijvoorbeeld bij regelmatig spijbelen, een problematische thuissituatie of zorgelijk gedrag.

Bij een eerste melding in de verwijsindex gebeurt er nog niets. Als een tweede professional melding maakt, krijgen beide betrokken professionals bericht dat zij contact hebben met en zich zorgen maken over dezelfde jeugdige. Zij bekijken vervolgens samen wat nodig is om de betreffende jeugdige verder te helpen. Overigens staat in de verwijsindex alleen dat er zorg rond een jongere is gesignaleerd. Er wordt niet in het systeem vastgelegd wat er aan de hand is. De jongere en/of zijn ouders worden op de hoogte gebracht van een melding die gemaakt wordt in de verwijsindex.

De volgende organisaties zijn bij de verwijsindex in de gemeente Bunnik aangesloten: GGD Midden Nederland, Bureau Jeugdzorg Utrecht, Vitras/CMD, MEE, Stichting Jeugdwerk Bunnik, leerplicht gemeente Bunnik, basisscholen in de gemeente Bunnik en organisaties als kinderopvang, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvang.

De jongere en/of ouders hebben recht op informatie, inzage, afschrift en verzet.

Voor meer informatie kunt u kijken op de volgende websites:

www.bunnik.nl

www.samenwerkenvoordejeugd.nl