Gemeente Hoogeveen

Oostwijk is niet openbaar, oordeelt bezwaarschriftencommissie

De bezwaarschriftencommissie van de gemeente Hoogeveen is van oordeel dat het college van B&W niet heeft aangetoond dat het pad langs de woning Oostwijk 13 openbaar is.

Tijdens de zitting van de commissie heeft de voormalige eigenaar alsnog een verklaring afgelegd, waaruit zou blijken dat het pad niet openbaar is. Deze verklaring staat haaks op de getuigenverklaringen die het college van B&W eerder heeft ontvangen. De commissie adviseert het college van B&W dan ook om het genomen handhavingsbesluit tot verwijdering van de fysieke belemmeringen op het pad, te herroepen. Eind mei oordeelde ook de voorzieningenrechter al dat de gemeente de openbaarheid van de Oostwijk onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt. Het college van B&W heeft daarna 10 specifiekere getuigenverklaringen ontvangen. Deze wegen, zoals nu blijkt, niet op tegen de verklaring van de voormalige eigenaar.

Zoektocht naar oplossing

Eind 2009 hebben de bewoners van Oostwijk 13 bij de gemeente aangegeven dat ze het pad van de Oostwijk naar recreatieplas Schoonhoven, dat langs hun woning loopt, wilden afsluiten. Vervolgens zijn er veel gesprekken geweest tussen de verschillende partijen om te komen tot een aanvaardbare oplossing. Het college van B&W oordeelde in februari van dit jaar dat het pad openbaar moest worden.

Duidelijkheid

Wethouder Tiens Eerenstein: "We hebben nu van twee onafhankelijke instanties dezelfde uitspraak. Dat geeft ons de duidelijkheid die we graag wilden." Het college van B&W neemt binnen enkele weken een formeel besluit op het bezwaarschrift.