Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 24 juni 2011

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten, minister Joke Schauvliege, minister Pascal Smet en minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering keurt de managementovereenkomst 2011-2015 goed met het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering keurt het besluit goed over de sluiting van de zitting 2010-2011 van het Vlaams Parlement. Het besluit treedt in werking op zondag 25 september 2011, zodat de werkzaamheden van het Vlaams Parlement tot het uiterste minimum van één dag zullen worden onderbroken.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering wijzigt principieel het Vlaams Personeelsstatuut in het kader van de overheveling van personeelsleden van de FOD Financiën naar de Vlaamse Belastingdienst. Het wijzigingsbesluit bepaalt onder meer de inschalingsmodaliteiten van de personeelsleden die vrijwillig werden overgeheveld naar de Vlaamse overheid. Dit wijzigingsbesluit wordt nog geagendeerd voor onderhandelingen in het bevoegde Sectorcomité, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois In het kader van het Toeristisch Impulsprogramma voor de Vlaamse Kust kent de Vlaamse Regering 1,56 miljoen euro subsidie toe aan zeven projecten. Ze neemt ook akte van de 14 door de beleidsstuurgroep positief geadviseerde projecten.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering stemt in met de conceptnota 'Een toekomst voor de Vlaamse parochiekerk'. De nota stelt meerdere oplossingsrichtingen voor die voortkomen uit de beleidsaanbevelingen van drie werkgroepen ter zake. Hun eindverslag met de verschillende knelpunten, uitdagingen en beleidsaanbevelingen rond beheer, financiën en reconversie ligt aan de basis van deze conceptnota.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering wijzigt haar besluit over de erkenning en de subsidiëring van de vertrouwenscentra kindermishandeling. De wijziging beoogt de toelage, die sinds 2005 werd toegekend met het oog op de versterking van de klinische teams, te verankeren in de regelgeving. Aan de zes vertrouwenscentra kindermishandeling wordt nu jaarlijks in totaal een subsidie van 196.000 euro toegekend voor de versterking van de klinische teams.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering beslist principieel tot oprichting van het samenwerkingsplatform Eerstelijnsgezondheidszorg. De opdrachten van het samenwerkingsplatform zijn vooral gericht op: het adviseren van de minister over beleidsvoorstellen eerstelijnsgezondheidszorg, het voeren van overleg over de implementatie van beleidsvoorstellen, het stimuleren van de samenwerking tussen welzijn en gezondheidszorg, het bewaken van de samenhang tussen de verschillende initiatieven en de voorbereiding en organisatie van e-Health. Over dit oprichtingsbesluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering beslist de overheidsopdracht voor het leveren van vaccins voor het vaccinatieprogramma in Vlaanderen te gunnen, volgens de modaliteiten beschreven in het gunningsverslag.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp van koninklijk besluit tot aanwijzing van het onderzoeksorgaan voor ongevallen en incidenten op het spoor en met het ontwerp van koninklijk besluit tot aanwijzing van de veiligheidsinstantie van de spoorwegen. Het gaat om de gedeeltelijke omzetting van Europese Richtlijnen ter zake. De regering adviseert wel om de wettelijke basis van beide ontwerpbesluiten te laten onderzoeken.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering stemt niet in met het voorontwerp van wet over de federale instantie voor onderzoek van scheepvaartongevallen, om een aantal redenen. Zo gaat het voorontwerp van wet ruim buiten de grenzen van de Europese richtlijn die ze omzet, betekenen de verplichtingen uit het voorontwerp dat er extra financiële middelen door het Vlaams Gewest moeten worden vrijgemaakt, en is het Vlaamse Gewest niet betrokken bij de oprichting van de onderzoeksinstantie. Het voorontwerp brengt de concurrentiepositie van de Vlaamse havens in gevaar en houdt geen rekening met de bestaande decretale regels over het opvragen van gegevens in het kader van het Scheepvaartbegeleidingsdecreet. Tenslotte zijn er ook onvoldoende garanties voor de onpartijdigheid van de onderzoeksinstantie en geen garanties in geval van ongeval.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche en minister Philippe Muyters
Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerp van wijzigingsdecreet over het grond- en pandenbeleid. De wijzigingen bevatten enerzijds technisch-juridische aanpassingen en anderzijds enkele inhoudelijke aanpassingen waarmee de Vlaamse Regering eerder al principieel akkoord is gegaan. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement. De Regering keurt meteen principieel één regeringsamendement goed bij het decreet Grond- en Pandenbeleid. Artikel 4.1.16, §2 wordt in die zin gewijzigd dat de bouwheer of verkavelaar die een hogere sociale last uitvoert dan principieel vereist volgens de toepasselijke normering, eveneens aanspraak kan maken op kredieteenheden als hij opteert voor de principiële uitvoeringswijze 'verkoop van gronden aan sociale woonorganisatie'. Over het amendement wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan een uitvoeringsbesluit bij het decreet met algemene bepalingen over milieubeleid. Concreet wordt er een Milieuschadecommissie opgericht. Zo wordt met dit uitvoeringsbesluit enerzijds de mogelijkheid uitgewerkt voor personen die kennis hebben van gevallen van milieuschade om bij de bevoegde instantie opmerkingen in te dienen en te verzoeken om maatregelen te treffen. Anderzijds wordt de beroepsmogelijkheid uitgewerkt ten aanzien van beslissingen omtrent het al dan niet nemen van maatregelen en ten aanzien van het besluit waarbij maatregelen, preventieve of herstelacties worden opgelegd. Dit uitvoeringsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de beheersovereenkomst 2011-2015 met het agentschap Kunsten en Erfgoed. De beheersovereenkomst wordt voorgelegd aan het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de beheersovereenkomst 2011-2015 met het agentschap Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. De beheersovereenkomst wordt voorgelegd aan het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet over het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen. Het decreet vervangt het afvalstoffendecreet en kadert enerzijds in de omzetting van de Europese kaderrichtlijn en anderzijds in de trend om het afvalbeleid in een bredere context te plaatsen en een basis te creëren voor een beleid gericht op het duurzaam beheer van materiaalkringlopen. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het Vlaams Actieplan Kinderrechten 2011-2014. Het wordt nu voor advies voorgelegd aan de Vlaamse Jeugdraad en aan de Kinderrechtencommissaris.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Na onderhandelingen in de bevoegde comités en na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar besluit over de toekenning van aanvullende lestijden voor de integratie van anderstaligen. Vanaf het schooljaar 2012-2013 zullen de GOK(+)-lestijden en de lestijden voor de integratie van de anderstaligen geïntegreerd zijn in een nieuw omkaderingssysteem. Om de overgang naar dit nieuwe systeem vlot te laten verlopen, worden de aanvullende lestijden voor de integratie van anderstaligen voor het schooljaar 2011-2012 bevroren. Elke school ontvangt tijdens het schooljaar 2011-2012 dus evenveel aanvullende lestijden als tijdens het schooljaar 2010-2011.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De indienings- en adviseringsprocedure voor voorstellen van nieuwe structuuronderdelen in het voltijds secundair onderwijs voorziet dat de Vlaamse Regering beslist over de ingediende voorstellen. In dat kader beslist ze nu geen goedkeuring te verlenen aan het voorstel tweede leerjaar van de eerste graad voltijds secundair onderwijs, basisoptie 'ontdek je talenten'. De voorstellen eerste en tweede leerjaar van de derde graad voltijds beroepssecundair onderwijs, optie 'onthaal en recreatie'; en derde leerjaar van de derde graad voltijds beroepssecundair onderwijs, ingericht onder de vorm van een specialisatiejaar, optie 'gespecialiseerd recreatiemedewerker' en de optie 'productie- en procestechnologie' van het derde leerjaar van de derde graad technisch secundair onderwijs, ingericht onder vorm van een secundair-na-secundair, worden goedgekeurd en toegevoegd aan het Vlaams voltijds secundair studieaanbod, mits een aantal voorwaarden. Daarvoor wordt het besluit over de studiegebieden en structuuronderdelen in het voltijds secundair onderwijs principieel gewijzigd. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vrije Universiteit Brussel heeft een negatief accreditatierapport ontvangen voor de volgende opleidingen: de academisch gerichte bacheloropleiding bachelor in de taal- en letterkunde: combinatie van twee talen te kiezen uit Latijn, de Romaanse talen of de Germaanse talen en van de masteropleiding master in de taal- en letterkunde: ten minste één taal te kiezen uit Latijn, de Romaanse talen of de Germaanse talen. In dat geval kan de instelling een aanvraag tot tijdelijke erkenning van de opleiding indienen, om de vastgestelde tekortkomingen weg te werken. De Vlaamse Regering keurt nu de de tijdelijke erkenning goed voor deze opleidingen voor een periode van drie academiejaren, die ingaat vanaf het academiejaar 2011-2012 en vervalt op het einde van het academiejaar 2013-2014.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering wijzigt principieel enkele besluiten over de salarisschalen van bepaalde personeelsleden in het onderwijs, in de centra voor leerlingenbegeleiding en over de mandaten van directeur in het niet-tertiair onderwijs. Het gaat onder meer om de actualisering van salarisschalen, het bijsturen van de regeling voor de houder van het mandaat van directeur in een CLB, en enkele technische aanpassingen. Het besluit wordt nu voor onderhandelingen op de agenda geplaatst in de bevoegde sectorcomités, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De leerplichtwet bepaalt dat minderjarigen leerplichtig zijn tot het einde van het schooljaar waarin ze 18 worden. Voor het vervullen van de leerplicht heeft men de keuze tussen de erkende, gefinancierde of gesubsidieerde scholen of huisonderwijs. Ook huisonderwijs is onderworpen aan kwaliteitstoezicht van de inspectie. Als het huisonderwijs niet voldoet aan de opgelegde minimumdoelstellingen, kan de inspectie aan de ouders wel de toestemming verlenen om het huisonderwijs te hervatten als de vastgestelde tekortkomingen werden weggewerkt. De Vlaamse Regering keurt daarvoor nu de procedure goed. Het besluit gaat voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Volgens het decreet basisonderwijs bieden de officiële scholen tot het einde van de leerplicht de keuze aan tussen onderricht in één van de erkende godsdiensten en de niet-confessionele zedenleer, voor tenminste twee lestijden per week. Vrije lagere scholen bieden onderwijs in één of meer erkende godsdiensten, of zedenleer, of cultuurbeschouwing. De Vlaamse Regering kan aan de scholen aanvullende lestijden toekennen voor godsdienst en/of niet-confessionele zedenleer of cultuurbeschouwing. In het officieel onderwijs kunnen ouders ook een vrijstelling aanvragen voor de godsdiensten en de niet-confessionele zedenleer. Dit kan problemen geven bij de berekening van de lestijden, wanneer op de voorziene teldag geen leerlingen godsdienst of zedenleer volgden, en het schooljaar nadien er toch leerlingen dat willen doen. Om dit te verhelpen wordt het artikel van het betreffende besluit principieel aangepast, zodat een andere teldag wordt gehanteerd voor scholen waarvan alle leerlingen in het voorgaande schooljaar een vrijstelling hebben bekomen. Het besluit wordt nu voor onderhandelingen op de agenda geplaatst in de bevoegde sectorcomités, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Na onderhandelingen en na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit dat een aantal aangelegenheden regelt voor de Centra voor Basiseducatie ter uitvoering van het decreet volwassenenonderwijs. De wijziging geeft uitvoering aan een punt uit de cao basiseducatie dat voorziet in een aanpassing van de vergoeding voor het woon-werkverkeer van de personeelsleden in de Centra voor Basiseducatie. De Centra voor Basiseducatie voorzien zelf in de uitbetaling van de vergoeding voor hun personeelsleden via de door de Vlaamse Regering toegekende werkingstoelage. Met de wijziging wordt de werkingstoelage per lesuurcursist nu opgetrokken tot 1,9669 euro.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering wijzigt principieel diverse bepalingen van het besluit over de organisatie van het buitengewoon secundair onderwijs van opleidingsvorm 3. Het gaat om een aantal technische wijzigingen over de duur van de alternerende beroepsopleiding (ABO) of de integratiefase, een aantal wijzigingen over het uitreiken van getuigschriften en attesten door de klassenraad en een aantal aanvullingen rond de kwalificatieproef afgenomen door de kwalificatiecommissie. Daarnaast zijn er een aantal technische wijzigingen aan de modellen van de getuigschriften en attesten en wordt een hoofdstuk geschrapt dat nu opgenomen is in de codex secundair onderwijs. Over dit besluit wordt het advies gevraagd van de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet
In het kader van het decreet over het stelsel van leren en werken in de Vlaamse Gemeenschap en onder voorbehoud van definitieve goedkeuring van onderwijsdecreet XXI wijzigt de Vlaamse Regering principieel het uitvoeringsbesluit bij dit decreet. Het gaat om een technisch dossier, met onder andere de referentiekaders, de doelen voor de beroepsgerichte vorming voor het deeltijds beroepssecundair onderwijs en de leertijd, en de actualisering en bijsturing van bestaande lijsten van opleidingen en centra. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de taken van de regeringscommissarissen bij de universiteiten en de hogescholen. Het gaat om de toevoeging in de lijst van controletaken dat de commissarissen de naleving van de onderhandelingsplicht met de representatieve vakorganisaties controleren. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het besluit over de uitbreiding van de onderwijsbevoegdheid van de Centra voor Volwassenenonderwijs per 1 september 2011. Het gaat om de goedkeuring van een 12-tal aanvragen voor opleidingen.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering beslist tot tijdelijke erkenning van de opleiding bachelor in de industriële wetenschappen: elektromechanica, georganiseerd door de Artesis Hogeschool Antwerpen. De erkenning geldt voor een periode van drie academiejaren, van 2011 tot en met academiejaar 2013-2014. Deze periode moet toelaten het verbeterplan af te werken.

Op voorstel van minister Philippe Muyters In het kader van de opheffing van het IVA Ruimtelijke Ordening (RO) en de overdracht van taken naar het departement Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed (RWO) keurt de Vlaamse Regering principieel de overdracht goed van de contractuele en statutaire personeelsleden van het agentschap RO naar het departement RWO. Dit besluit wordt geagendeerd voor onderhandelingen in het bevoegde Sectorcomité, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering wijzigt principieel een aantal besluiten wat betreft de opheffing van het IVA Ruimtelijke Ordening en de integratie van taken in het departement Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed. Over dit wijzigingsbesluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Danny Van Assche wordt benoemd als lid van de raad van bestuur van het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - SYNTRA Vlaanderen. Hij volgt Viviane Camphyn op aan wie eervol ontslag wordt verleend.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Gebieden voor toeristisch-recreatieve infrastructuur Golf Beveren'.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Op- en afrittencomplex A13/E313 - N19 in Geel-West'.