Politiebond ACP

Onderzoeksrapport: `Mentale weerbaarheid politiemensen onder druk'

Een vertrouwelijk rapport over de mentale weerbaarheid van politiemensen en de kosten die hieraan zijn verbonden, is deze week door de media naar buiten gebracht. "Afgaande op de berichtgeving kan worden geconcludeerd dat het zeer ernstig gesteld is met de weerbaarheid van politiemensen. De werkgever lijkt steken te hebben laten vallen", aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp in een eerste reactie.

"We zullen het rapport uiteraard nog bestuderen, maar de mediaberichten komen niet als een verrassing voor ons. Als vakbond hebben wij al eerder gepleit voor meer erkenning en aandacht voor stressgerelateerde beroepsziektes, zoals PTSS. Dat de situatie zo ernstig is als nu wordt geschetst, dat hadden wij niet verwacht en komt toch als een schok." Bij maar liefst een kwart van de politiemensen blijkt sprake te zijn van verminderde weerbaarheid. "Naast hun persoonlijk leed en dat van betrokkenen uit hun omgeving, heeft deze situatie grote invloed op het goed functioneren van de politieorganisatie als geheel", aldus een conclusie uit het rapport zoals geciteerd door het ANP. De aanpak van geestelijke en lichamelijke problemen zou bovendien een forse kostenpost voor de politie zijn.

Constructieve aanpak

In het rapport zouden behalve conclusies ook een aantal aanbevelingen zijn opgenomen. De ACP roept de werkgever dan ook op om de nodige stappen te ondernemen en de problemen op zeer korte termijn constructief aan te pakken. "Het is van groot belang dat er snel vervolgstappen worden genomen om de weerbaarheid van de politie op peil te brengen en te houden. Politiemensen werken immers vaak onder moeilijke omstandigheden, waarin het incasseren van agressie en geweld niet uitzonderlijk is. Dat heeft uiteraard invloed op de weerbaarheid van collega's. Helaas is de zwaarte van de problemen naar ons idee onderbelicht bij de politieleiding. Veel collega's met stressgerelateerde klachten voelen zich niet erkend. Daar moet allereerst verandering in komen."

Erkenning

De ACP sluit zich dan ook aan bij één van de aanbevelingen die in het rapport zou worden genoemd. De eerste stap voor oplossingen en een passende aanpak van dit grote probleem is erkenning van het politiewerk als een hoog risicoberoep.

---

23/06/11 18:03

---