Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Vijf aanhoudingen bij verkeerscontrole A12

Publicatiedatum: 24-6-2011 8:34:16

ARNHEM - Samenwerkende opsporingsdiensten hebben in de nacht van donderdag 23 op vrijdag 24 juni 2011 ter hoogte van Arnhem een thematische controle 'Ochtendgloren' uitgevoerd. Hierbij zijn vijf personen aangehouden voor verschillende feiten. Vier automobilisten reden onder invloed. De hoogst gemeten waarde bedroeg 460 ug/l (1 promille). Van een beginnend bestuurder is het rijbewijs ingevorderd. De uitslag van zijn ademanalyse bedroeg 390 ug/l (0,9 promille). In totaal zijn er 435 auto's gecontroleerd.

De controle, die deel uitmaakte van de 'Gelderse Verkeersweek', vond plaats op parkeerplaats 'De Schaars', de carpoolplaats Arnhem Noord en dynamisch in de directe omgeving van Arnhem en Wolfheze. Deze controle had als thema het verminderen van woninginbraken, overvallen en mobiel banditisme op en rond de A12. Verder had deze controle tot doel: het terugdringen van alcoholmisbruik in het verkeer en andere overtredingen

Aanhoudingen
Twee personen zijn aangehouden voor het voorhanden hebben van inbrekerswerktuig. Daarnaast had de passagier 24.000 euro contant bij zich. Financiële rechercheurs stellen een nader onderzoek in naar de herkomst van het geld.
Twee andere personen zijn aangehouden omdat zij een grote hoeveelheid dure zonnebrillen vervoerden, geen direct verklaring hiervoor hadden en het nodige inbrekerswerktuig bij zich hadden.
Eén persoon is aangehouden omdat hij stond gesignaleerd voor het afgeven van DNA.

Bijzonderheden
De parketpolitie stelde een auto met een Belgisch kenteken buiten gebruik omdat de bestuurder stond gesignaleerd voor een openstaande boete van 450 euro en deze niet kon betalen. Bij drie andere bestuurders is in totaal 676 euro direct aan openstaande boetes geïnd. Eén rijbewijs is tijdelijk ingenomen omdat de openstaande boete van 165 euro niet betaald kon worden.
De Vreemdelingenpolitie nam een paspoort in dat werd aangetroffen in een auto met vijf buitenlandse inzittenden. Het paspoort zou van een vriend zijn die 'vast' zit. Er zal een onderzoek worden ingesteld of dit bezit rechtmatig is.
De belastingdienst heeft vijf auto's inbeslag genomen in verband met openstaande belastingschulden. In totaal is direct 5500 euro direct geïnd.
De Douane maakt proces-verbaal op tegen een Nederlander die in een auto met een buitenlands kenteken reed en waarvoor geen BPM is afgedragen.

Overige overtredingen
Naast het rijden onder invloed is in 28 gevallen proces-verbaal opgemaakt voor 'lichtere' verkeersovertredingen zoals niet tonen rij- en kentekenbewijs, rijden met onjuiste verlichting, geen APK, geen verzekering, gladde band, rijden door licht en rijden met onjuiste kentekenplaat. Bij de snelheidscontrole op de A12 zijn 717 bestuurders van de 5221 passanten op kenteken bekeurd. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 200 km/uur. In totaal zijn er drie rijverboden opgelegd. Met kentekenleesapparatuur waren er 24 hits voor de belastingdienst en 19 overig.

In totaal namen ongeveer 80 medewerkers van de volgende organisaties deel aan deze thematische controle 'Ochtendgloren': de regiopolitiekorpsen Gelderland-Midden en Noord en Oost Gelderland, Politieacademie, de Dienst Verkeerspolitie en Dienst Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten, Koninklijke Marechaussee, Openbaar Ministerie, Drugsexpertise NL, Permanent Auto Team, Parketpolitie Arnhem, Douane, Belastingdienst, Sociale Opsporings- en Inlichtingen Dienst, Algemene Inspectie Dienst, Rijkswaterstaat en Polizei Präsidium Düsseldorf.

Gelderse verkeersweek
De onopvallende verkeerscontroles vormen onderdeel van de Gelderse verkeersweek. De VHT's van de drie Gelderse politiekorpsen vragen dan nadrukkelijk aandacht voor verkeersveiligheid. Dit gebeurt onder meer door verkeerscontroles op speerpunten als te hard rijden, rijden onder invloed en het dragen van de autogordel. Tevens wordt op andere manieren geïnvesteerd in verkeersveiligheid, bijvoorbeeld door een verkeersles te verzorgen op basisscholen.
De Gelderse verkeersweek wordt gehouden tot en met vrijdag 1 juli.

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053