Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws :: 'Privatisering meldkamer ambulances onacceptabel'

'Privatisering meldkamer ambulances onacceptabel'

24-06-2011 * Zorgwethouder Van der Burg (VVD) vraagt om grote problemen als hij zijn plan doordrukt om de ambulancedienst van de GGD onder te brengen bij de particuliere VZA. Dat zegt SP-raadslid Maureen van der Pligt. "Met deze feitelijke privatisering van ambulancezorg inclusief de meldkamer gaat hij niet alleen in tegen de wensen van de gemeenteraad, maar jaagt hij ook nog eens twee grote Amsterdamse ziekenhuizen tegen zich in het harnas."
Maureen van der Pligt
Van der Burg kondigde donderdag aan dat hij, tegen de zin van de gemeenteraad, toch de ambulancedienst van de GGD gaat onderbrengen bij de VZA. De VZA, een particulier bedrijf dat voor 100 procent eigendom is van het Academisch Medisch Centrum, krijgt dan ook volledige controle over de meldkamer. Van der Pligt: "De wethouder privatiseert de Amsterdamse ambulancemeldkamer. Met welk doel? Moet de meldkamer efficiënter, marktconform gaan werken? En de gemeente verliest haar zeggenschap. Veel gekker moet het niet worden."

Een ander probleem is dat o.a. het VU Medisch Centrum en het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis niet blij zullen zijn met een meldkamer die niet meer door een overheidsdienst wordt aangestuurd maar door een commerciële onderneming.

De SP maakt zich ook grote zorgen om de arbeidsvoorwaarden van het GGD-personeel na de fusie. Die kregen vandaag veelvuldig te horen: "Daarover zullen jullie later meer horen, dat moet nog uitgezocht, dat weten we nog niet etc." "Zo ga je niet om met mensen die zich elke dag keihard inzetten voor een goede ambulancezorg voor Amsterdam," aldus van der Pligt.