Ingezonden persbericht


PERSBERICHT, Utrecht 24-6-2011

HIER KLIMAATPENNINGEN VOOR KNMI, JULES KORTENHORST EN STICHTING URGENDA

Het KNMI, Jules Kortenhorst en Stichting Urgenda hebben vanmiddag uit handen van Prinses Laurentien de HIER Klimaatpenningen ontvangen tijdens de Klimaatborrel in Utrecht. Zij kregen deze eervolle onderscheiding voor hun uitzonderlijke en succesvolle inzet voor de versnelling van de oplossing van het klimaatprobleem. Lodewijk de Waal, voorzitter van de HIER Klimaatcampagne: 'Vanwege de weerbarstigheid van het probleem hebben we uitzonderlijke voortrekkers nodig op de weg naar de oplossing van klimaatverandering. Kortenhorst, het KNMI en Stichting Urgenda zijn dat en verdienen het grootste respect.'


- Directeur van het KNMI, Frits Brouwer nam de Klimaatpenning in ontvangst voor 'het instituut dat zich uitzonderlijk inzet voor het klimaat'. Lodewijk de Waal, juryvoorzitter: 'Het KNMI draagt als onafhankelijk wetenschappelijk instituut op uiterst waardevolle wijze bij aan erkenning, kennis en begrip van klimaatverandering, veelal zonder dat we ons dat realiseren.'


- De Klimaatpenning voor 'de meest inspirerende en succesvolle persoonlijke inzet voor het klimaat' ging naar Jules Kortenhorst. Kortenhorst was tot voor kort CEO van de European Climate Foundation. 'Hij heeft in die rol mede richting gegeven aan een effectiever klimaatbeleid in Europa en bijgedragen aan een meer ambitieuze aanpak van het klimaatprobleem', zo luidt het juryrapport.


- De derde Klimaatpenning werd overhandigd aan Stichting Urgenda. Het juryrapport is lovend over de actie 'Wij willen zon'. Deze actie, gebaseerd op crowd funding en social media, maakte los dat er in acht weken tijd niet minder dan 50.000 zonnepanelen met een totale waarde van ¤25 miljoen werden besteld door particulieren. Het juryrapport roemde de moed en de daadkracht van Urgenda en noemde de actie een unieke groeisprint voor zonnestroom. Marjan Minnesma, directeur van Stichting Urgenda nam de Klimaatpenning in ontvangst.

De Klimaatpenningen zijn een initiatief van de HIER Klimaatcampagne. Deze worden jaarlijkse uitgereikt aan de persoon, het instituut, de onderneming of de maatschappelijke organisatie die zich in dat jaar uitzonderlijk en succesvol heeft ingezet voor de versnelling van de oplossing van het klimaatprobleem. De HIER Klimaatcampagne is een initiatief van ruim 30 maatschappelijke organisaties die samen met bedrijven en overheden werken aan de oplossing van het klimaatprobleem en Nederland daarbij willen betrekken.

===================