Gemeente Zoetermeer

Gemeenteraad buigt zich over bezuinigingsvoorstellen

Stadhuistoren

In een intensief voorjaarsdebat heeft de gemeenteraad raad de Perspectiefnota besproken. De rode draad in het debat vormde het door het college voorgestelde pakket van bezuinigingsmaatregelen. Maatregelen die nodig zijn om de gemeentelijke begroting de komende jaren financieel gezond te houden. De opgave waar de gemeente voor staat loopt de komende jaren op tot een bedrag van EUR 15 miljoen.

De door het college aan de raad voorgelegde bezuinigingsplannen zijn onder meer gebaseerd op het in het voorjaar gevoerde participatietraject met inwoners, bedrijven en maatschappelijke instellingen.

Het college stelde onder meer voor om voor EUR 2 miljoen te bezuinigen op het openbaar gebied, zoals het onderhoud van straten en het bijhouden van de groenvoorziening en voor EUR 1 miljoen op subsidies. Daarnaast wordt voorgesteld te bezuinigen op de gemeentelijke organisatie. De personele capaciteit neemt dan met 15% af. Dit betekent dat zo'n 150 arbeidsplaatsen verdwijnen. Door al deze maatregelen staat de begroting in 2013 weer in de plus.

Tijdens het debat bracht de raad een aantal wijzigingen aan in het voorgestelde bezuinigingspakket. Van de 72 ingediende moties nam de raad er 33 aan waarvan 8 unaniem.

De raad is het er mee eens dat de zorg voor de kwetsbaren op de arbeidsmarkt gewaarborgd blijft. Het college heeft opdracht gekregen om voor 1 november a.s. met plannen te komen om in samenwerking met ondernemers structureel banen te scheppen. Hiervoor zal onder meer in het najaar een startconferentie met het bedrijfsleven worden georganiseerd.

Ook op het gebied van de WMO wordt onderzocht of het noodzakelijk is aanvullende middelen te reserveren.

De raad verlaagde de bezuinigingsopdracht op het onderhoud van het openbaar gebied met EUR 0,5 tot EUR 1,3 miljoen en de voorgestelde korting op het Centrum voor Jeugd en Gezin gaat wat de raad betreft niet door. Op het gebied van de subsidies heeft de raad aangegeven een extra bezuiniging te willen op het budget voor kunst, cultuur en bibliotheek van EUR 0,2 miljoen per jaar.

Veel aandacht was er voor het schoolzwemmen. Deze voorziening moet blijven bestaan voor kinderen in het speciale onderwijs. Het college komt hiervoor met een voorstel. Kinderen uit gezinnen met een minimum inkomen moeten de gelegenheid hebben om te kunnen blijven sporten. Ook hiervoor komt een nadere financiële invulling.

Ook ging veel aandacht uit naar het voorstel om ook het laatste deel van de gemeentelijke werkzaamheden met betrekking tot de uitvoering van het onderhoud openbaar gebied door een aannemer te laten uitvoeren. Over dit onderwerp (inclusief de overgang van personeel naar de private partij) is door de raad nader overleg gevraagd.

De raad heeft het college opgeroepen de vrijdagavondopenstelling van het Publieksplein in het Stadhuis te handhaven en samen met bezoekers tot een alternatieve invulling van de taakstelling te komen. Het college heeft opdracht gekregen het Centrum voor Kunst en Cultuur door te lichten en te komen met voorstellen tot verbetering van de exploitatie.

Alle aangenomen moties worden door het college meegenomen bij het opstellen van de begroting voor 2012-2015. De definitieve beslissing over deze voorstellen vindt plaats in de begrotingsdebatten van november 2011.