Bond van Nederlandse Architecten

woensdag, 30 maart 2011

Aankondiging Dag van de Architectuur

De 25e Dag van de Architectuur vindt plaats in het weekend van 25 en 26 juni en heeft als thema `Zelfverzonnen'. Talrijke gebouwen door heel Nederland die normaal gesproken niet toegankelijk zijn, zijn in dat weekend te bezoeken.

Het thema `Zelfverzonnen' gaat over eigen initiatieven zoals (collectief) particulier opdrachtgeverschap, projecten van niet-institutionele ontwikkelaars en bottom-up initiatieven; architectuur bedacht `voor de lol van het maken'. Naast het reguliere programma openen dit jaar honderd architectenbureaus hun deuren voor een Open Huis. In vijftig gemeenten in Nederland vinden activiteiten plaats. Het complete programma is vanaf eind mei te vinden op www.dagvandearchitectuur.nl.

Alkmaar workshops waar bezoekers samen met een architect een project voor collectief particulier opdrachtgeverschap kunnen verzinnen. Amersfoort de ontwikkelingen in het `onbekende' Oliemolenkwartier en de Isselt vormen het thema van gebouwopenstellingen, rondleidingen, een film, lezingen en een architectuurlunch.
Amsterdam op IJburg worden zelfverzonnen gebouwen opengesteld zoals het Solid gebouw, de Vrijburcht en het XXX-gebouw.
Arnhem in workshops zelf gebouwen bedenken én maken, een expositie van gebouwde en niet-gebouwde zelfverzonnen projecten en een architectuurroute.
Den Haag openstelling van onder andere het nieuwe Stadsdeelkantoor Leyweg en helikoptervluchten over de stad.
Groningen de bekendmaking van de uitslag van de Grote Groninger Gebouwenenquête en een rit met de Specialistenbus naar de nieuwste architectuur in Groningen.
Haarlem gebouwopenstellingen zoals de Jodenkerk, het woningbouwproject AL light en Studio Heldergroen.
Haarlemmermeer architectuurroutes met `Buurtlandschappen' als rode draad.
Hilversum lezingen, symposia en interventies in de binnenstad door kunstenaars en architecten.
Houten openluchtgesprekken over collectief particulier opdrachtgeverschap op bijzondere locaties waaronder het Sluis- en stuwcomplex Hagestein (foto 3).
Rotterdam openstelling van bijzonder verbouwde woningen zoals de Zwarte Parel (foto 2), die is genomineerd voor het BNA Gebouw van het Jaar 2011. Jo Coenen geeft een lezing over de verbouwing van het NAi. Teuge rondleidingen en kinderactiviteiten op het vliegveld Teuge. Utrecht diverse activiteiten waaronder een audiotour, gebouwopenstellingen, rondleidingen en exposities. Tijdens de slotmanifestatie presenteren architecten hun ideeën voor niet alledaagse woningbouw.
Zaanstad genomineerde gebouwen de Parteon Architectuurprijs Zaanstreek zijn open voor publiek (foto 1). Kinderen bouwen onder begeleiding van een architect aan hun zelfverzonnen stad.

Op initiatief van de BNA wordt de Dag van de Architectuur georganiseerd in samenwerking met lokale architectuurcentra, culturele instellingen en architectenbureaus.