Commissaris van de Koningin in Drenthe wordt doodgraver in Hamlet

Persbericht van Shakespearetheater Diever

Het Shakespearetheater in Diever bestaat dit jaar 65 jaar en dat wordt gevierd met Hamlet. De Shakespeare-voorstellingen in Diever genieten al jarenlang in heel Nederland - en zelfs buiten de grenzen - grote belangstelling. Ze worden per jaar door zo'n 18.000 liefhebbers bezocht. De stukken werden aanvankelijk gespeeld in de vertaling van Burgersdijk, tegenwoordig schrijft regisseur Jack Nieborg zijn eigen vertaling. Het theater ontving driemaal bezoek van koningin Juliana en ook Beatrix heeft driemaal een voorstelling bijgewoond: eenmaal als prinses en tweemaal als koningin. De laatste jaren was er meermalen bezoek uit Stratford-upon-Avon, de geboorteplaats van William Shakespeare. Sinds 1970 staat midden in het dorp voor de 16e-eeuwse kerk een bronzen beeld van de kunstenaar Arie Teeuwisse, voorstellende de elfenkoningin Titania en Spoel de wever met zijn ezelskop.

In 2009 - 2010 is het theater en het bijbehorende Shakespearehuis volledig gerenoveerd. Vanaf 25 juni zal in het Shakespearehuis een jubileum expositie te zien zijn.

Sinds 1946 wordt er elk jaar een stuk van Shakespeare gespeeld in het openluchttheater in de bossen van Diever.
Dit jaar worden er wederom meer dan 18.000 bezoekers verwacht. Première 8 juli
Try-Out 25 juni, 2, 6 juli
Voorstellingen 9, 13, 15, 16, 20, 22, 23 juli
24, 26, 27, 31 augustus
2, 3, 9, 10 september

Matinee 27 augustus

Kaartverkoop online www.shakespearetheaterdiever.nl Ticket- en infolijn: 0521 - 594999
website: www.shakespearetheaterdiever.nl

Hamlet, prins van Denemarken.

Prins Hamlet rouwt om de plotselinge dood van zijn vader, de koning van Denemarken. Zijne majesteit zou tijdens een middagslaapje in het park van zijn slot Helsingör gebeten zijn door een giftige slang. Meteen daarna heeft Claudius, de broer van de overledene, zich tot koning laten kronen. Bovendien is hij al even snel in het huwelijk getreden met koningin Gertrud, de moeder van Hamlet en de weduwe van zijn gestorven broer.
In een kille nacht verschijnt op een terras voor het kasteel een spookachtige figuur, die beweert de geest van de dode koning te zijn. Hamlet krijgt van hem te horen, dat de koning niet door een slangenbeet om het leven is gekomen, maar dat hij is vermoord door zijn eigen broer Claudius, die giftig sap in zijn oren heeft gedruppeld. Hamlet krijgt van de geest de opdracht, die moord te wreken. Dus: hij zal zijn oom, thans koning en echtgenoot van zijn moeder, een kopje kleiner moeten maken.
En hier begint Hamlets beproeving. Is die verschijning echt de geest van zijn vader? Dan is hij verplicht, aan diens verzoek om wraak te voldoen. Of is de geest een duivelse zinsbegoocheling? Dan zou Hamlet, als hij wraak neemt, mogelijk een onschuldige kunnen doden. Het hele toneelstuk door houdt die twijfel hem in de greep. Hoe kan hij bewijzen, dat zijn vader werkelijk is vermoord door zijn oom Claudius- en wat moet hij aan met zijn moeder, die maar al te graag nu het bed deelt met haar nieuwe echtgenoot.
Hamlet doet, alsof hij meer en meer zijn verstand verliest. Hoe gekker hij reageert op alles, hoe minder gevaar hij denkt te lopen om door zijn oom en diens raadslieden als een gevaarlijke wreker te worden gezien. Terwijl Hamlet zelf op die manier wel de tijd en de gelegenheid krijgt, de woorden van de geest op hun waarheid te toetsen. Hij laat een groep rondtrekkende toneelspelers een toneelstukje opvoeren, waarin ook een broedermoord plaatsvindt en gif wordt gedruppeld in de oren van het slachtoffer. Hoe zal koning Claudius - met koningin Gertrud uitgenodigd als toeschouwers - op Hamlets truc reageren? Zo springen we in dit prachtige toneelstuk telkens van de ene in de andere spannende situatie. Tot aan het bittere einde: het kwaad wordt gestraft maar dat vraagt ongekend veel offers. "Shakespeare op zijn best" is de gangbare mening over dit uit het jaar 1600 daterende stuk. Vierhonderdtien jaar oud en nog steeds brandend actueel. Liefde, ontrouw, verraad, corruptie, waarheid en leugen, het hele palet van menselijke kracht en zwakte komt aan bod. En hoe! Hamlet gaat, onder regie en in de vertaling van Jack Nieborg, op vrijdag 8 juli 2011 in première.

*

Links:
http://www.shakespearetheaterdiever.nl



Razende Robot Reporter