Gemeente Lelystad

Oudstrijders welkom op Lelystadse veteranendag

Dinsdag 24 mei 2011

De gemeente Lelystad wil op zaterdag 25 juni in het kader van de Nederlandse Veteranendag vanuit de lokale samenleving haar respect, waardering en erkenning tonen aan hen die zich hebben ingezet voor vrede en vrijheid. Dat gebeurt tijdens een bijeenkomst voor Lelystadse veteranen. Militaire veteranen uit Lelystad die geen persoonlijke uitnodiging hebben ontvangen, zijn van harte welkom om zich voor dit evenement aan te melden.

Actief in oorlogssituaties of bij vredesmissies

Ons land kent sinds enkele jaren een Nederlandse Veteranendag. Daarin wordt aandacht besteed aan hen die dienst deden in de Nederlandse strijdkrachten tijdens oorlogshandelingen in met name de Tweede Wereldoorlog, Nederlands-Indië, Korea en Nieuw Guinea en die vredestaken hebben vervuld in NATO- of UNO-verband in onder meer Libanon, Cambodja, de Sinaï-woestijn, Bosnië, Kroatië, Kosovo, Irak en Afghanistan.

Strijdgebieden

Het gaat daarbij tevens om hen die deel uitmaakten van de Binnenlandse Strijdkrachten tijdens de bezettingsjaren, om militair personeel dat op Curaçao heeft moeten optreden bij de onlusten in de zestiger jaren, luchtmachtpersoneel dat in Italië gelegerd werd tijdens de Joegoslavië-crisis, militair personeel dat in Turkije werd gelegerd als begeleiding van de Patrioteenheid tijdens de Golfoorlog, militair personeel dat aan boord van marineschepen dienst deed in en nabij de Rode Zee, de Golf van Aden, op het geallieerde hoofdkwartier in Saoedi-Arabië en voor de kust van West-Afrika.

Aanmelden

Zij die als militair veteraan in onze stad woonachtig zijn en geen persoonlijke uitnodiging hebben ontvangen, nodigt de gemeente van harte uit om zich voor dit evenement aan te melden. Dat kan via e-mail veteranen@lelystad.nl onder vermelding van naam, adres, telefoonnummer en militair verleden (korte aanduiding). Het kan tevens schriftelijk, gericht aan Gemeente Lelystad, Afdeling Communicatie, Postbus 91, 8200 AB Lelystad met een korte beschrijving van het militair verleden en onder vermelding `Nederlandse Veteranendag'.

Burgemeester opent fototentoonstelling

Burgemeester Horselenberg opent tijdens de viering van de Nationale Veteranendag in Lelystad de fototentoonstelling `Veteranen, Ingezet in dienst van de vrede'. Deze expositie is vanaf 27 juni tot eind augustus tijdens openingsuren in de hal van het stadhuis voor iedereen te bekijken.

Geschiedenis van Nederlandse veteraan

De fototentoonstelling gaat op een kernachtige en informatieve manier in op de geschiedenis van de Nederlandse veteraan. De strijd van militairen in de Tweede Wereldoorlog en in Nederlands-Indië, maar ook de inzet in Korea en Nieuw-Guinea komt aan de orde. Bovendien wordt ruim aandacht besteed aan het groot aantal vredesoperaties, meestal in het kader van de Verenigde Naties, waaraan door jonge Nederlanders werd deelgenomen. De tentoonstelling bestaat uit 12 manshoge panelen met foto's en begeleidende tekst. Via touchscreens hebben bezoekers toegang tot levensbeschrijvingen van 8 militairen die sinds 1940 betrokken waren bij oorlogssituaties.
Ja