Gemeente Goedereede


Eilandelijke Veteranendag in Middelharnis

veteranendag2 Het comité Veteranendag Goeree-Overflakkee organiseert namens de vier gemeenten op het eiland de derde eilandelijke Veteranendag. Deze Veteranendag is een officiële herdenking van, en eerbetoon aan hen die zich ingezet hebben in dienst van de vrede in de wereld. De bijeenkomst wordt gehouden op zaterdag 11 juni in Recreatiecentrum De Staver, aan de Olympiaweg in Middelharnis.

Nationale Veteranendag

In Den Haag vindt op 25 juni 2011 de Nationale Veteranendag plaats. De Nederlandse Veteranendag is de officiële herdenking van, en eerbetoon aan hen die zich ingezet hebben in dienst van de vrede. De Nederlandse Veteranendag is een eerbetoon aan ruim 140.000 Nederlandse veteranen. Het merendeel is ex-militair en ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog of daarna in Nederlands-Indië, Korea of voormalig Nederlands Nieuw-Guinea. Deze groep wordt vaak aangeduid met "oude veteranen". Er komen steeds meer "jonge" veteranen bij. Dit zijn militairen die hebben deelgenomen aan vredesmissies zoals in Libanon, Cambodja, op de Balkan, Irak en Afghanistan.

Eilandelijke Veteranendag

Door het ouder worden van de veteranen en het gegeven dat zij dikwijls niet meer in staat zijn de reis naar Den Haag te maken en de marsafstand af te leggen, besloten veel gemeenten in Nederland een plaatselijke of regionale Veteranendag te organiseren. Ook de gemeentebesturen van Goedereede, Middelharnis, Oostflakkee en Dirksland bieden de op Goeree-Overflakkee woonachtige veteranen (en hun nabestaanden) graag een middag om met elkaar te gedenken en bij te praten.

Programma

13.30 uur inloop en ontvangst
14.00 uur welkomstwoord door Teun van Kempen (veteraan) 14.05 uur toespraak burgemeester G.J. van de Velde-de Wilde van de gemeente Goedereede
14.20 uur herdenking, m.m.v. muziekkorps Ooltgensplaat, toespraak met dankgebed door Klaas Baas
15.00 uur informeel samenzijn, optreden koor Mar van der Veer (leerlingen Prins Maurits)
17.00 uur afsluiting door Albert Kuin (veteraan) en gelegenheid nuttigen buffet
18.00 uur einde Veteranendag

Oproep

Mogelijk zijn niet alle adressen van op Goeree-Overflakkee wonende veteranen bij de gemeente of het Veteraneninstituut bekend. Bent u (of kent u) een zogenaamde `oude' of `jonge' veteraan, maar heeft u geen uitnodiging ontvangen? U bent van harte uitgenodigd deze middag bij te wonen. U kunt zich tot 7 juni aanstaande aanmelden bij mevrouw C.L.E. Blokland, gemeente Middelharnis, 0187-475510.