Stadsdeel Amsterdam-Noord

25 juni WindkrachtNoord in Noorderpark

27 mei 2011

Hoe kunnen bewoners en ondernemers zelf profiteren van opgewekte windenergie in de eigen omgeving? Hierover en nog veel meer kunnen bewoners van Amsterdam-Noord te weten komen of beleven tijdens Windkrachtnoord; het project van Amsterdam-Noord over eigen windenergie. 25 juni is een wervelende dag voor jong en oud waar informatie over windenergie, windspelen en andere interessante wetenswaardigheden over windenergie en participatievormen te horen en te zien zijn.

Stadsdeel Amsterdam-Noord heeft de ambitie om in het jaar 2020, 20% van het elektriciteitsgebruik door windenergie op te wekken. Het stadsdeel steunt dan ook de plannen van de coöperatie Onze Energie om samen met Noordse bewoners en ondernemers lokale windenergie te ontwikkelen. Het is hierbij uitdrukkelijk de bedoeling bewoners en ondernemers ook zelf te laten delen in de opbrengsten. Uit het digitale bewonerspanel blijkt dat maar liefst twee derde van de deelnemers positief staat tegenover het lokaal opwekken van windenergie .

Wat is er te beleven?

Op WindKrachtNoord bij de NoorderParkKamer kunnen kinderen onder begeleiding van studenten van TU Delft experimenteren met de kracht van de wind; samen pannenkoeken maken van windeieren, knutselen of tekenen. We dagen jong en oud uit om mee te doen aan het Windspel om zijn of haar kennis over windenergie te testen met andere bewoners, of door mee te doen aan het Wind Debat van 16.00 - 17.00 uur met bestuurders, ondernemers en andere geïnteresseerden in windenergie. Er zijn lekkere windhapjes en drankjes, er zijn films en bewoners kunnen zich laten vereeuwigen met een windkapsel!

Er valt veel te winnen

Toeters Zat blaast tot 14.30 uur de bezoekers de oren van het hoofd: zij luiden de feestelijke prijsuitreiking in. Portefeuillehouder Milieu, Kees Diepeveen, beloont de winnaars van de ontwerpwedstrijd van de windturbine van de toekomst. Doel van deze wedstrijd onder scholieren van het Clusius College is jongeren te betrekken bij de vormgeving van de mastvoet van windturbines. Onder begeleiding van professionele vormgevers denken zij mee over en werken zij aan nieuwe creatieve vormen van windturbines. De winnaars gaan met hun klas naar WindFang in Duitsland, waar zij een windturbine beklimmen. Stadsdeelvoorzitter Rob Post en Onze Energie reiken de prijs uit aan de winnaar van de fotowedstrijd. De gelukkige die de wind fotografisch het meest treffend heeft weten vast te leggen ontvangt een door Onze Energie beschikbaar gestelde IPod.

Uit het laatste digitale bewonerspanel blijkt dat maar liefst twee derde van de deelnemers positief staat tegenover het lokaal opwekken van windenergie. Kijk hiervoor op Uitkomst digitaal bewonerspanel over windenergie