Shakespearetheater Diever speelt Hamlet

Persbericht van Shakespearetheater Diever

Shakespeare theater Diever speelt Hamlet
Jubileumexpositie over 65 jaar Shakespeare in Diever

In 2011 gaat in het bostheater voor de 65e keer een stuk van William Shakespeare in première. In dit jubileum jaar is de beurt aan Hamlet. "Shakespeare op zijn best" is de gangbare mening over dit uit het jaar 1600 daterende stuk. Vierhonderd en tien jaar oud en nog steeds brandend actueel.
Liefde, ontrouw, verraad, corruptie, waarheid en leugen, het hele palet van menselijke kracht en zwakheid komt aan bod. Dit jaar worden er wederom 18.000 bezoekers verwacht.

Ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan is er een expositie in het Shakespearehuis aan de Hezenes in Diever. De expositie is gratis.

Hamlet, prins van Denemarken.

Prins Hamlet rouwt om de plotselinge dood van zijn vader, de koning van Denemarken. Zijne majesteit zou tijdens een middagslaapje in het park van zijn slot Helsingör gebeten zijn door een giftige slang. Meteen daarna heeft Claudius, de broer van de overledene, zich tot koning laten kronen. Bovendien is hij al evensnel in het huwelijk getreden met koningin Gertrud, de moeder van Hamlet en de weduwe van zijn gestorven broer.

In een kille nacht verschijnt op een terras voor het kasteel een spookachtige figuur, die beweert de geest van de dode koning te zijn. Hamlet krijgt van hem te horen, dat de koning niet door een slangenbeet om het leven is gekomen, maar dat hij is vermoord door zijn eigen broer Claudius, die giftig sap in zijn oren heeft gedruppeld. Hamlet krijgt van de geest de opdracht, die moord te wreken. Dus: hij zal zijn oom, thans koning en echtgenoot van zijn moeder, een kopje kleiner moeten maken.
En hier begint Hamlets beproeving. Is die verschijning echt de geest van zijn vader? Dan is hij verplicht, aan diens verzoek om wraak te voldoen. Maar is de geest een duivelse zinsbegoocheling? Dan zou Hamlet, als hij wraak neemt, mogelijk een onschuldige kunnen doden. Het hele toneelstuk door houdt die twijfel hem in de greep. Hoe kan hij bewijzen, dat zijn vader werkelijk is vermoord door zijn oom Claudius- en wat moet hij aan met zijn moeder, die maar al te graag nu het bed deelt met haar nieuwe echtgenoot.

Hamlet doet, alsof hij meer en meer zijn verstand verliest. Hoe gekker hij reageert op alles, hoe minder gevaar hij denkt te lopen om door zijn oom en diens raadslieden als een gevaarlijke wreker te worden gezien. Terwijl Hamlet zelf op die manier wel de tijd en de gelegenheid krijgt, de woorden van de geest op hun waarheid te toetsen. Hij laat een groep rondtrekkende toneelspelers een toneelstukje opvoeren, waarin ook een broedermoord plaatsvindt en er gif wordt gedruppeld in de oren van het slachtoffer. Hoe zal koning Claudius - met koningin Gertrud uitgenodigd als toeschouwers - op die truc reageren?

Zo springen we in dit prachtige toneelstuk telkens van de ene in de andere spannende situatie. Tot aan het bittere einde: het kwaad wordt gestraft maar dat vraagt ongekend veel offers. "Shakespeare op zijn best" is de gangbare mening over dit uit het jaar 1600 daterende stuk. Vierhonderd en tien jaar oud en nog steeds brandend actueel. Liefde, ontrouw, verraad, corruptie, waarheid en leugen, het hele palet van menselijke kracht en zwakheid komt aan bod. En hoe!

Kaartverkoop Online : www.shakespearetheaterdiever.nl Ticket- en Infolijn : 0521-594999
Try-out: 25 juni, 2 en 6 juli
Première: 8 juli
Voorstellingen: 9, 13, 15, 16, 20, 22, 23, juli 24, 26, 27, 31 augustus en 2, 3, 9, 10 september Matinee: 27 augustus (met speciaal arrangement voor blinden en slechtzienden)

Links:
http://www.shakespearetheaterdiever.nl



Razende Robot Reporter