Projectorganisatie Maasvlakte 2


Themazaterdag: 'Havennatuur groeit en bloeit'

15-06-2011 - Havenbedrijf Rotterdam N.V.

In de Rotterdamse haven is verrassend veel natuur te vinden. Van vuurvlinders en zingende nachtegalen tot dwergvleermuizen en prachtige orchideeën. Op zaterdag 25 juni staat FutureLand in het teken van de flora en fauna van het havengebied. Onder de titel 'Havennatuur groeit en bloeit' krijgen bezoekers van FutureLand tijdens een speciale excursie een bijzonder kijkje in de natuur van de Rotterdamse haven. Ook wordt verteld wat er straks aan flora en fauna te verwachten is op Maasvlakte 2.

Excursieprogramma

Het programma voor de themadag 'Havennatuur groeit en bloeit' vindt grotendeels buiten in de natuur plaats. Na een bezoek aan de tentoonstelling in de YangtzeZaal en een korte inleiding in de filmzaal stappen bezoekers in de bus, op zoek naar bijzondere natuurplekken in het havengebied.

Excursie 1
11.00 uur Ontvangst en bezoek tentoonstelling 'Havennatuur groeit en bloeit'
11.20 uur Presentatie in filmzaal
12.15 uur Vertrek natuurexcursie (per bus)
13.45 uur Retour in FutureLand

Excursie 2
14.00 uur Herhaling van het programma (excursie 1) 16.45 uur Retour in FutureLand

Praktische informatie

De natuurexcursie begint om 11.00 uur in FutureLand en eindigt om 13.45 uur weer bij FutureLand. Een tweede excursie start om 14.00 uur en eindigt circa 16.45 uur. Deelname kost EUR 12,50 per persoon en voor kinderen tot 12 jaar EUR 5,00. Reserveren voor deelname aan het programma van de themadag 'Havennatuur groeit en bloeit' is mogelijk via de reserveringspagina. Let op: het aantal plaatsen is beperkt.

Tentoonstelling

In de YangtzeZaal van het informatiecentrum is een tentoonstelling te zien over de dieren en planten die nu in de haven voorkomen. Er wordt met foto's, tekst, video en dieren uit de collectie van het Rotterdams Natuurhistorisch Museum een beeld gegeven van de natuur zoals die in de verschillende havengebieden voorkomt en zoals die straks ook op Maasvlakte 2 zal ontwikkelen. Er zijn beelden te zien van de rugstreeppad, pionier op kale, net vergraven zandvlaktes met wat water en over de in het gebied veel voorkomende zeehond en bruinvis. De tentoonstelling besteedt ook aandacht aan één van de grootste Europese meeuwenkolonies die zich in het Rotterdamse havengebied bevindt met meer dan 20.000 paren kleine Mantelmeeuwen en Zilvermeeuwen die er jaarlijks broeden. De tentoonstelling biedt ook informatie over bijzondere insecten, vlinders, sprinkhanen, planten en bloemen als de beschermde orchideeënsoorten.

FutureLand Express

De FutureLand Express staat op zaterdag 25 juni om 13:30 uur en 15.00 uur klaar voor een bijzondere rit naar het nieuwste stuk Nederland. Ervaar de uitbreiding van de Rotterdamse haven van heel dichtbij, onder begeleiding van ervaren gidsen. Vooraf aanmelden voor de FutureLand Express wordt aangeraden. Een rit kost EUR 5,00 per persoon.

Natuurexcursie gemist?

Op zaterdag 25 juni niet in de gelegenheid om aanwezig te zijn bij deze themadag? Het programma van de themadag 'Havennatuur groeit en bloeit' wordt herhaald op:

> Woensdag 6 juli om 10.30 uur
> Vrijdag 15 juli om 14.00 uur
> Woensdag 20 juli om 10.30 uur
> Vrijdag 29 juli om 14.00 uur

De tentoonstelling 'Havennatuur groeit en bloeit' is van 25 juni tot en met 4 september te zien in FutureLand.

FutureLand is gratis toegankelijk en, buiten de themaweekenden om, geopend van dinsdag tot en met vrijdag en op zondag. Adres FutureLand: 3199 LC Maasvlakte, Rotterdam. Kijk voor meer informatie en openingstijden op www.futureland.nl.

Natuurhistorisch Museum en bureau Stadsnatuur

Deze excursie en tentoonstelling komen tot stand in nauwe samenwerking met het Natuurhistorisch Museum en het bureau Stadsnatuur.