Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Zeist

Open dag rioolwaterzuiveringsinstallatie Zeist

Publicatiedatum : 16 juni 2011

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden houdt op zaterdag 25 juni een open dag op de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Zeist. De installatie is de afgelopen periode verbeterd, waardoor het rioolwater van de gemeente Zeist nog schoner kan worden gemaakt. Op de open dag kan iedereen met eigen ogen zien hoe het waterzuiveringsproces precies in zijn werk gaat.

Een half miljoen liter afvalwater per uur

Als het droog is, komt er op de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Zeist ieder uur gemiddeld een half miljoen liter afvalwater binnen. Als het regent, komt daar via de straatputten nog meer water bij. Het afvalwater is afkomstig van de bedrijven en huishoudens uit Zeist, Bosch en Duin, Austerlitz, Den Dolder, Oud Londen en Huis ter Heide. Via gootsteen, doucheputje of toilet komt het afvalwater in het riool terecht, op weg naar de rwzi in Zeist. Daar maakt het waterschap het afvalwater zo schoon dat er weer vissen in kunnen zwemmen.

Aanpassingen

Tussen 2009 en 2011 is de rwzi Zeist verbeterd. De installatie is onder andere uitgebreid met een zandfilter. Door dit extra filter wordt de kwaliteit van het gezuiverde water verbeterd. Dit is goed voor de flora en fauna in de Zeister Grift, maar ook voor aangrenzende landbouw- en natuurgebieden. Uiteindelijk verbetert, via de Hakswetering en de Kromme Rijn, zelfs de waterkwaliteit in de stad Utrecht.

Open dag

De rwzi in Zeist op de Kwikstaartlaan 3 is open voor publiek op zaterdag 25 juni vanaf 11.00 uur tot 16.00 uur. Iedereen die goed ter been is kan een rondleiding maken, waarbij een ervaren excursieleider uitlegt hoe het afvalwater gezuiverd wordt. Ook is een film te zien over het waterschap. Voor kinderen is er van alles te zien en te beleven over water, zoals waterproefjes en
-spelletjes.