Gemeente Lingewaard


Historische Exoduswandeltocht op 25 juni 2011
Binnen de gemeente Lingewaard is het initiatief ontstaan om een wandeltocht te organiseren, die de herinnering levend houdt van de evacuatie in het najaar van 1944. Burgers van Arnhem en Lingewaard hebben dit verder ontwikkeld en het heeft er toe geleid, dat het college alle steun heeft toegezegd bij het realiseren hiervan. Inmiddels is , om de eerste wandeltocht te markeren, besloten een Exodusmonument te onthullen. Daarbij zal de essentie zich richten op het leed dat onze omgeving heeft moeten incasseren als gevolg van de oorlogshandelingen.

Een wandeltocht als levende herinnering
We bevinden ons in het najaar van oorlogsjaar 1944.De operatie Market Garden was gestrand en de Linge vormde ruwweg de frontlijn. De bezetter gelastte iedereen huis en haard te verlaten. Het leidde tot één der grootste uittochten in onze geschiedenis.
De initiatiefnemers willen de herinnering aan de evacuatie levend houden door een jaarlijks wandelevenement.
De eerste keer zal dit zijn op zaterdag 25 juni 2011. De wandeltocht zal altijd plaatsvinden in de maanden mei of juni . Dat is de periode waarin de vluchtelingen terug kwamen en de Exodus feitelijk ten einde kwam: men kwam weer thuis.

De Exodus wandeltocht
Men start bij het bijzondere tuinbouwmuseum Mea Vota in Huissen en er is een 4-tal wandelafstanden, te weten van 5,10, 15 en 25 kilometer. Het is een prachtige route over de oude dijken, langs historische boerderijen en wielen. Natuurlijk is er voldoende gelegenheid om te rusten, zoals in het oude centrum van Huissen en in Arnhem bij Stadsboerderij de Korenmaat, bij de Biologische Tuin Vereniging en nabij de Praets. Terugkomend bij Mea Vota kan men de prachtige gelegenheidsmedaille in ontvangst nemen. Langs de route zullen op diverse plekken momenten zijn waarop men herinnerd wordt aan de situatie ten tijde van de evacuatie in 1944. Bijzonder is het bezoeken van het massagraf in Huissen.
De bijzondere vlaggen van de Exodus zullen die dag ook wapperen op de plaatsen, waar evacués de Rijn zijn overgestoken. Dit zal zijn bij de bestaande monumenten aan t Looveer te Huissen, op de Praets te Arnhem en op de dijk Doornenburg.

De onthulling van het Exodusmonument
In de ochtend zal om 10.30 uur bij Mea Vota het Exodusmonument worden onthuld door de burgemeester, voormalige evacues en de heer Jan Terlouw. Het is een levend monument, omdat het ook een ode zal zijn aan allen, die tot op de dag van vandaag op de vlucht zijn voor oorlogsgeweld.

Bloemen zullen gelegd worden bij de bestaande twee zuster-monumenten in Huissen en op De Praets. Tevens zal er om 15.00 uur een gedenkteken worden onthuld op de Malburgse bandijk, ter herinnering aan het neerstorten van een Mitchell aldaar

Deelnamekosten bedragen 3,50 euro p.p. ( op locatie Mea Vota) Openbaar vervoer:
De Waalsprinter,bus lijn 300,rijdt 4 x per uur vanuit Nijmegen en Arnhem ; halte Mea Vota.
Eventuele vragen kunt u richten aan www.ntvhuissen.nl dan wel telefoon 026-3258027

Bovendien wordt de routeaangekleedmet old time voertuigen,is de film Oorlogswintervoor jeugdigen te bekijken en zijn er expos met het thema evacuatie en terugkeer.
In het centrum is er bedrijvigheid - in de actiesfeer, die er in de wederopbouwfase was- met muziek
( o.a. Highand Pipers), sport en een koopavond.

Voel u welkom en doe mee!